Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar modeveckan

Stockholm har sin fashion week. Örebro har sin modevecka och den börjar i dag. Såväl fotbollstjejer som gymnasieelever kommer att spegla modet i Örebro.

Annons
Lena Atterling är projektledare för modeveckan som startar i dag. Dockorna har Carlings lånat ut.

Modeveckan är en chans för örebroare och länsbor att få koll på modet och en chans för butikerna i Örebro att få kontakt med kunderna och visa vad de har. Lena Atterling som är anställd av city Örebro och just nu projektledare för modeveckan.

Lena Atterling betonar att konkurrensen för de flesta medverkande butiker inte finns på nära håll, som i Marieberg galleria, utan i Stockholm.

– Vi har otroligt många bra butiker i Örebro som för många trendmärken. Folk behöver inte åka till Stockholm, säger hon som den marknadsförare hon är för Örebro.

När jag hälsar på Lena Atterling på city Örebros kontor i Kompassenhuset går det nästan inte att komma in på hennes rum. Hon har det fulladdat med presentartiklar som ska förvandlas till så kallade goodiepåsar, alltså gåvopåsar. De hundra första som kommer in på söndagens modevisning i Konserthuset får var sin kasse.

– Tur att jag har praktikanter som kan hjälpa mig med det, säger hon.

Modeveckan är det största arrangemanget under året för city Örebro så Lena har bråda dagar just nu. Hon har fått ett sent avhopp av en trubadur inför modevisningen och letar nu runt för att hitta en ersättare. Bland annat. Det är många bollar att hålla i luften.

Hon hoppas på fint väder i dag, lördag, för då ska hon finnas på Våghustorget för att berätta att modeveckan drar i gång.

– Vi kommer att finnas där tillsammans med elever och lärare från Virginska skolans stylistlinje. De ska visa vad de kan. Det blir också en modevisning i Vågen-gallerian.

På söndag fortsätter modeveckan med en kombinerad modevisning och show i Konserthuset.

– Vi öppnar portarna redan halv fem. Då kan den som vill mingla runt och titta på den minimässa som kommer att finnas i foajén. Butikerna, skönhetssalonger och SPA visar upp sig, fortsätter Lena Atterling.

Klockan 18.00 är det dags för Entré dansskolas elever att bjuda på en kombinerad dansshow och modevisning. Konferencier är Marie Kühler. Det kommer att bli två timmars show med en paus emellan.

– Just nu känns det lite nervöst. Vi har sålt 200 biljetter och hoppas på 600 besökande. Men såhär brukar det vara, många köper sin biljett direkt i entrén.

Modeveckan fortsätter sedan på måndagen i Krämaren. Då kommer Virginska skolans elever på design- och floristprogrammet att visa vad de kan i en tävling. Lena tycker att det är roligt att få med skolorna i det här sammanhanget.

På onsdag är det dags för Svenska moderådets vd, Lotta Ahlvar, att besöka Örebro och berätta om höstens och vinterns trender. Det föredraget hålls på Bio Roxy, därför att kvällen avslutas med visning av filmen om modeikonen Coco Chanels liv.

Torsdag blir det en traditionell tjejkväll i city med butikerna öppna till klockan 21. Lena säger att där är det upp till de olika butikerna att hitta på arrangemang under kvällen.

Modeveckan avslutas sedan på fredagen med en ”after work” på hotell Clarion med ”Sex and the city-tema”. Kvällen arrangeras tillsammans med fotbollstjejerna i KIF som kommer att gå på catwalken och visa kläder och sedan mingla runt för den som vill veta mer om KIF eller de kläder de visar. Under kvällen kommer Marie Kühler att uppträda med sin monolog ”Tjejsnack”.

För de inblandade butikerna avslutas veckan först nästa lördag med en branschfest på Stora hotellet med middag och underhållning.

Modeveckan har arrangerats i några år nu och Lena Atterling menar att den snart är mogen för de större sammanhangen. På sikt vill hon komma in i Conventum med den. Men i år håller man alltså till i andra lokaler i city.

Mer läsning

Annons