Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny behandling ger sjukatvååringen nytt hopp

En strimma hopp. Lilla Rim ser ut att må gott av den nya behandlingen som inletts av barnläkare Dan Gustafsson. Men tvååringens livhotande sjukdom är lömsk, under helgen fick hon plötsligt en febertopp med nära 40 grader.

Annons
Än är det för tidigt att säga om Rim blir hjälpt av den medicin som barnläkaren Dan Gustafsson har satt in.

Manal El Banna svävar mellan hopp och förtvivlan. Förra veckan började dottern Rim långsamt hämta sig efter de kritiska dagarna då hon var nära att dö.

– Hon smakade till och med lite youghurt och kex. Man blir så lycklig när hon får behålla något annat än sondvällingen, säger Manal.

Men helgen som gick var det färdigt igen. Rim blev utslagen i hög feber. Det var ytterst nära att flickan fick tas in på sjukhuset igen, men natten mot måndag var krisen över. För den här gången.

– Hon har ju en livshotande sjukdom som är kronisk. Det vi hoppas med den nya behandlingen är att den ska ge effekt på den grundinflammatoriska aktiviteten, så hon mår bättre, säger Dan Gustafsson.

”Går åt rätt håll”Det är sex dagar sedan behandlingen startades. Rim får en tablett varje dag, krosad i lite vatten. Som NA berättat tidigare är det egentligen en medicin för vuxna som man beslutat prova på den lilla.

I går besökte mamma Manal läkaren med Rim för en första bedömning.

– Vissa positiva signaler får vi om att behandlingen hjälper lite, att det går år rätt håll. Hon kan ta emot mer mat via sonden, och har gått upp något i vikt, säger Dan Gustafsson.

Enligt läkaren är det dock för tidigt att dra slutsatsen att medicinen hjälper. Det behöver gå åtminstone en vecka till.

– Hon fick ju hög feber i helgen igen. Det är inte tillfredställande. Man får ta det lugnt i det här, säger Dan Gustafsson.

Mycket svagI själva verket har flickan svävat mellan liv och död sedan hon var tre månader. Hon är mycket svag, och behöver omfattande vårdinsatser. Utvisningshotet som hänger över familjen är ett bekymmer, anser han.

– Det är inte läge för någon utvisning. Jag kommer att skriva ett nytt intyg i syfte att få verkställigheten stoppad, säger Dan Gustafsson.

Rim är för övrigt född i Sverige. Hon saknar än så länge inresehandlingar till Libanon. Man har heller inte fått någon information om hur Rim skulle kunna tas om hand i Libanon. Om det alls går?

– Rim tas inte emot i den allmänna vården i Libanon, hon är alldeles för sjuk. Jag vet inte om de över huvud taget klarar den vård hon behöver, och även om de gör det så kräver de massor av pengar direkt i handen - och det har inte jag, säger mamma Manal sorgset.

Röda Korset vill hjälpaRöda Korset har hört av sig till familjen. De är beredda att hjälpa till för att stoppa utvisningen. Organisationen har tillgång till viss juridisk hjälp.

– Jag är så tacksam. Det känns som jag ska gå sönder. Jag och flickorna har ju ingenstans att ta vägen i Libanon ... och Rim kommer inte att överleva, säger Manal.

Mer läsning

Annons