Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om Tolgfors

Saudiaffären ledde till slut till försvarsminister Sten Tolgfors avgång 2012. Journalisterna på Sveriges radios Ekot som avslöjade affären har nu skrivit en bok om det hemliga projektet.

Annons

Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman står som författare bakom boken Saudivapen. Det var också de som först avslöjade affären som senare ledde till försvarsministerns avgång.

I boken avslöjas ett tidigare okänt brev adresserat Sten Tolgfors, avsändare var Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg, som hade varit i Saudiarabien och träffat prinsen, skriver DN. I brevet trycker Wallenberg på för att affären ska fortlöpa.

I en intervju med DN säger en av författarna, Bo-Göran Bodin:

- Enligt våra dokument var breven från prins Khaled bin Sultan och framför allt Marcus Wallenberg avgörande för att Sten Tolgfors och Moderaterna till slut gav efter och lät projektet med vapenfabriken fortsätta.

Saudiaffären var ett projekt som innbar att Sverige skulle bygga en vapenfarbik i Saudiarabien, i utbyte mot den skulle landet lägga en order för mångmiljonbelopp på det svenska övervakningssystemet Erieye hos Saab och Ericsson.

Enligt de svenska riktlinjerna för vapenexport ska Sverige inte samarbeta med andra länder gällande krigsmaterial om det förkommer omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Projektet pågick från det att avtalet tecknades av den socialdemokratiska regeringen 2005 och fram tills Ekots avslöjande 2012, efter vilket Sten Tolgfors avgick som försvarminister.

Boken är planerad för utgivning den 26 augusti.

Mer läsning

Annons