Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny dom försvårar för funktionshindrade

Konsert, restaurang och bio. En ny dom kan hindra funktionshindrade från att ta del av sådant lika ofta som förut.
– Det här är ett slag mot dem som behöver komma ut och leva ett normalt liv, säger Frank Lundin, ordförande i DHR i Örebro.

Annons

För att kunna gå på konserter, bio och kaféer behöver många funktionshindrade hjälp av en ledsagare.

Tidigare har Örebro kommun betalat ledsagarens biljetter, fika, resor och liknande så att ledsagaren har kunnat följa med på olika aktiviteter.

Ny dom

Men en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen gör att kommunen inte längre får betala ledsagarens omkostnader.

– Om kommunen betalar omkostnaderna bryter den mot lagen, slår Ellinor Englund, jurist på SKL, fast.

Många kommuner i Sverige har tolkat LSS-lagen generöst. Örebro kommun har, förutom biljetter och fikapengar, även betalat längre resor inom Sverige och till om med utlandsresor.

Allt detta – från fika till utlandsresor – måste nu den funktionshindrade själv bekosta. Han eller hon måste alltså både betala för sig själv och sin ledsagare.

Alarmerande

I Örebro kommun har ungefär 275 personer ledsagning.

– Det är en inskränkning som är alarmerande. Många funktionshindrade har en väldigt begränsad ekonomi, säger Frank Lundin, ordförande i DHR, en organisation för rörelsehindrade, i Örebro.

Ylva Ståhlberg är ordförande i föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB.

– Grundtanken i LSS är att funktionshindrade ska kunna leva som alla andra. Men detta slår ut ledsagarservicen. Jag tror inte att det var lagstiftarens intention. Vi måste få en ändring i lagtexten.

Politikerna i nämnden för funktionshindrade i Örebro tycker inte heller om den nya domen.

– Vi tycker att det är tråkigt. Kostnaderna är försumbara för Örebro kommun, men det ger så mycket att ledsagarna kan följa med på exempelvis konserter eller bio, säger Inger Göransson (S), ordförande i nämnden för funktionshindrade.

Politikerna vill nu utreda frågan och se om det finns något sätt att ändå ge ersättning.

Två möjliga vägar är bistånd enligt socialtjänstlagen eller olika fonder.

Funktionshindrade kan redan i dag söka pengar från fonder, för att till exempel åka på en lång resa. Men som det ser ut i dag går det inte att ansöka om mindre belopp, till exempelvis biobiljetter.

Krångligt

Även bistånd enligt social-tjänstlagen kan bli krångligt att söka, enligt Anders Nylén på förvaltningen för funktionshindrade, som ska utreda frågan.

– Jag ska undersöka detta närmare, men jag tror att det kan bli svårt att söka bistånd för spontana aktiviteter. Jag förstår inte hur det skulle gå till rent praktiskt. Det krävs utredningar för att få ekonomiskt bistånd, säger han.

Mer läsning

Annons