Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny gräns för mc-kort: 24 år

Nästa år införs nya regler för mc-körkort. I år är det alltså sista året som 21-åringar kan skaffa sig ett mc-körkort med obegränsad rätt att köra alla typer av motorcyklar, så kallad A-behörighet.

Annons
Den nya körkortsbehörigheten A2 införs för mellanstora motorcyklar.

Från och med den 19 januari 2013 höjs åldersgränsen från 21 år till 24 år, om man inte tidigare haft någon A-behörighet. Samtidigt införs den nya körkortsbehörigheten A2 för mellanstora motorcyklar.

– Motorcyklisterna är kraftigt överrepresenterade i olycksstatistiken. Jag både hoppas och tror att de nya reglerna kan ge effekt i form av minskat antal mc-olyckor, säger Olof Stenlund, projektledare på Transportstyrelsen.

Äldre får företrädeGenomgående för den nya körkortsbestämmelserna är ett tydligare användande av principen ”stegvis tillträde”, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det innebär att en förare med ökad ålder och erfarenhet stegvis får tillträde till de motorstarkare alternativen. Det är också bakgrunden till att körkortsbehörigheten A2 införs.

Minst två år

Behörigheten A2 är ett mellanting mellan dagens behörighet A1 (lätt motorcykel) och A. Åldersgränsen för A2 kommer att vara 18 år och behörigheten omfattar motorcyklar med en nettoeffekt på högst 35 kilowatt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kilowatt/kg. Samtidigt som behörighet A2 införs försvinner den nuvarande behörighet A med begränsad effekt, max 25 kW.

Trots den höjda åldersgränsen till 24 år införs möjligheten att få obegränsad A-behörighet redan vid 20 års ålder. Villkoret är att personen haft behörigheten A2 i minst två års tid. Men den som har A2 måste oavsett ålder alltid göra ett godkänt körprov på Trafikverket för att få A-behörighet.

Mer läsning

Annons