Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mjältbrandsrapport: Så kan korna ha smittats

Vattnet kan ha spelat en stor roll vid mjältbrandsutbrottet i Örebro.
Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen.

Annons
Hammars säteri drabbades av ett mjältbrandsutbrott sommaren 2011.

21 kor dog förra sommaren av mjältbrand i ett område nära Kvismare kanal.

Utbrottet orsakades sannolikt av grävarbeten under våren, som gjorde att gammal nergrävd smitta åter kom upp till ytan.

Hög koncentrationMjältbrandssporer har ett mycket tåligt och vattenavstötande hölje och om de når vatten ligger de ofta kvar på ytan. De flesta kor som dog betade på den sidan av kanalen där man grävt, men ett av djuren betade på den andra sidan av kanalen. Enligt länsstyrelsens rapport  hade djuret troligen druckit ytvatten där mjältbrandssporer samlats.

– Att vattenflödet var lågt innebar sannolikt att koncentrationen av mjältbrandssporer blev tillräckligt hög för att djuret skulle smittas, säger Daniel Bergdahl vattenvårdshandläggare vid Vattenheten, i ett pressmeddelande. 

Inget klart sambandDäremot kan inte rapportens  författare slå fast att det finns ett tydligt samband mellan utbrott av mjältbrand och översvämningar. Trots återkommande översvämningar av Kvismaredalen under 1950- och 1960-talen bröt ingen smitta ut. Utbrottet 2011 var det första på över 50 år.

– Utbrottet bekräftar dock kunskapen om att mjältbrandssporer kan överleva länge i marken och att sjukdomen ännu inte är utrotad i Sverige, säger länsveterinär Magdalena Bostedt i pressmeddelandet.

NY rapport

Rapporten"Översvämning och mjältbrand - en analys av översvämningar och mjältbrand i Kvismaredalen" är utgiven av länsstyrelsen i Örebro län.

Författare är Daniel Bergdahl och Martin Larsson.

Mer läsning

Annons