Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny paviljong - vad tycker du om det?

På torsdag bestämmer byggnadsnämnden om Järntorget ska få sin restaurangpaviljong.

Annons
Limträ och isolerglas är viktiga material i den planerade restaurangen på Järntorget.

Att få till uteserveringar med tillstånd att servera alkohol har inte varit enkelt sedan Järntorget återinvigdes 2011. Nu har kommunens lokalförsörjningsenhet ansökt om ett tidsbegränsat bygglov för en restaurang på 140 kvadratmeter, med kök, toaletter liksom ett antal sittplatser inomhus.

– Det blir en året runt-byggnad som vi kommer att hyra ut som restaurang, säger Lars Thornberg, chef för lokalförsörjningsenheten.

Huset ska placeras i nordvästra delen av torget, alltså vid hörnet Klostergatan–Olaigatan. Lars Thornberg säger att en arbetsgrupp arbetat för att få huset att passa in så bra som möjligt i torgmiljön. Biträdande stadsantikvarie Erica Ek är dock kritisk. I sitt yttrande påtalar hon att det kan att bli dominerande och dessutom får ett uttryck som inte stämmer med de andra byggnaderna på torget.

Förslaget till beslut är ändå att bygglovet ska beviljas. Eftersom det är ett tidsbegränsat bygglov resonerar handläggaren att det går att acceptera, trots invändningarna. Huset levereras i moduler och ska vara lätt att demontera. Planer finns ändå på att förändra längs Olaigatan i framtiden, när gångstråket Resecentrum–City ska ses över.

Mer läsning

Annons