Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny produkt från Örebrostoppar översvämningar

Plötsliga översvämningar är ett växande problem. Häftiga regnoväder och stora mängder smält snö hotar både bebyggelse och viktiga samhällsfunktioner. Men det finns en lösning och den kommer från – Örebro.

Annons
Nya kassetter. Thomas Karlsson och Anders Byttner berättar om de klossliknande kassetterna som kan ersätta stenkistor och förhindra översvämningar, framför allt där grönområden saknas.

– Enkelt uttryck kan man undvika översvämningar genom att bygga som med klossar med våra produkter, säger Anders Byttner, vd för svenska Rehau med huvudkontor i Örebro.

Idén är enkel.

– Vårt tyska huvudkontor har vidareutvecklat en gammal teknik med sten- och makadammkistor där vattnet dränerades och magasinerades, säger Thomas Karlsson, avdelningschef för VA.

En ny generation– Men i vårt system, som nu introduceras i Sverige, ingår en ny generation stapelbara dagvattenkassetter, brunnar och anslutningskomponenter som tryggar en säker och miljövänlig process för dränering, magasinering, rening och infiltration av dagvatten. Alla nödvändiga funktioner är samlade i en lösning, fortsätter han.

Vattenmagasinen rymmer tre gånger så mycket vatten på samma volym som de traditionella lösningarna. Men den största nyheten är belastningskapaciteten.

Hög kapacitet– Vid häftiga regnoväder kan stora ytor bebyggda med hus eller parkeringsplatser få svårt att ta hand om allt dagvatten. Men de här vattenkassetterna som är byggda av polymera material (i dagligt tal hård plast) har hög belastningskapacitet och kan grävas ned under en parkering eller ett bostadsområde.

Den stora kapaciteten ska förhindra att sjöar och vattendrag svämmar över. Hundra kassetter kan exempelvis magasinera 300-500 kubikmeter vatten, som sedan sakta men säkert kan släppas ut i naturen.

– I dag klarar dagvattenbrunnarna inte av att ta hand om höga vattenflöden vid extrem snösmältning eller häftiga regnoväder, säger Anders Byttner.

– Installationen kräver mindre schaktning, färre transporter och tar mindre plats än traditionella lösningar som stenkistor. Det hjälper till att hålla kostnaderna nere även om produkten i sig blir lite dyrare, tillägger han.

Stora skadorPlötsliga översvämningar orsakar stora skador, drabbar den enskilde hårt och kostar samhället stora summor.

– Vi tror att systemet med den här typen av dagvattenboxar kommer att växa de närmaste åren. Hanteringen av dagvatten är en stor utmaning för kommuner och fastighetsägare, säger Anders Byttner.

Innebär det nya arbetstillfällen i Örebro?– Vi är 25 i dag, men det kan vi inte utesluta, svarar han.

Mer läsning

Annons