Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skadegörelse: "Ett hot mot Open Art"

Ett konstverk från Open Art har vandaliserats och tre huvuden från konstverket är borta.
– Det är på sikt ett hot mot arrangemanget även om nivån på skadegörelsen inte är så hög, säger Mats Nilsson, projektansvarig för Open Art.

Annons

Hittills har årets Open Art varit relativt förskonat från vandalisering, jämfört med hur det sett ut under tidigare år. Men i morse fick Open Art-teamet ett samtal om att ett konstverk vid slottet hade förstörts. Konstverket består av tre kostymklädda män i kundvagnar.

– Det måste ha hänt i natt. Någon har tagit bort huvudena på samtliga tre konstverk, och burit i väg ett av konstverken, som sedan stod på kanslibron, säger Mats Nilsson.

Mats Nilsson tror inte att huvudena från skulpturerna finns kvar i närheten av slottet, men under eftermiddagen ska det undersökas om huvudena kan finnas i vattnet.

– Jag tror inte de har slängt huvudena utan det är någon som har dem hemma, säger han.

Konstverket heter ”Standning men in shopping carts” och är skapat av Isaac Cordal. Han är ännu inte informerad om händelsen.

Skadegörelsen har polisanmälts och Mats Nilsson utlyser en belöning till den som kan lämna information som gör att huvudena kommer till rätta.

– Vi har inte haft så mycket skadegörelse men det är tråkigt när det händer. Det är alltid ett risktagande när vi ställer ut skulpturer, men man vill inte bara ställa ut sånt som är tåligt. Det skulle bli ett fattigare Open Art, säger Mats Nilsson.

Tidigare i somras stals en del av konstverket ”More boys are born after the war” från Köpmangatan i Örebro. En av figurerna hade vandaliserats, och den andra hittades i ett dike i Karlstad.

Så här såg konstverket ut innan det vandaliserats.

Mer läsning

Annons