Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tågsatsning ger kortare restid till Karlstad

Måndagen den 10 december inleds den nya tågsatsningen på tre dubbelturer mellan Örebro och Karlstad varje vardag. Det beslutet fattade nämnden för trafik, miljö och service i Örebro läns landsting på förmiddagen.

Annons

Det är landstinget i Örebro och regionförbundet i Värmland som inleder ett nytt samarbete över länsgränserna för att öka och underlätta arbetspendling och resande mellan de båda länen.

- Om det här slår väl ut är ambitionen att vi ska utöka dessa tre turer per dag i vardera riktningen till ännu fler inom tre år, säger landstingsrådet Jonas Karlsson (S) och ordförande i nämnden för trafik, miljö och service.

I dag går det ett tåg på morgonen från Örebro till Karlstad inom ramen för ett samarbete som kallats Gränstrafiken. Trafiken som nu tas i bruk i början av december sträcker sig i första hand fram till 8 december 2015, då avtalet går ut. Därefter ska trafiken utvärderas avseende resenärer och samhällsnyttan. Men redan nu är den gemensamma ambitionen mellan Örebro läns landsting och regionförbundet i Värmland att trafiken ska kunna utökas till sex turer varje vardag efter 2015.

Restiden mellan Örebro och Karlstad beräknas bli cirka 1 timme och 30 minuter, vilket är en avsevärd förbättring jämfört med buss. Det öppnar också för bättre kommunikationer för de som bor i Kumla, Hallsberg, Degerfors och Kristinehamn.

- Om vi i vår region ska klara våra högt uppsatta mål för att minska vår miljöpåverkan vet vi att det måste finnas fler alternativ och möjligheter att resa kollektivt. Den här satsningen mellan två regioner är ett viktigt steg i rätt riktning, påpekar Mats Gunnarsson (MP), vice ordförande i nämnden för trafik, miljö och service.

Mer läsning

Annons