Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teknik försvårar toabesök

Sms-toaletten på stationen har varit sönder ett par dagar och Pressbyråns personal börjar nu tröttna på att toaletten krånglar.

Annons

– Det är vi som får ta folks skit, säger Lisa Larsson, som jobbar på Pressbyrån på stationen.

För att gå på toaletten på stationen krävs det att man har mobiltelefon och pengar på den. Sms-toaletten fungerar så här: Du sms:ar en kod till ett operatörsnummer och får sedan ett svar som innehåller koden du ska knappa in för att få tillträde till toaletten.

– Nu har inte koden fungerat på ett par dagar och folk kommer in till oss och klagar, säger Lisa Larsson.

Hon berättar att hon hänvisar nödiga människor till toaletten på busstationen. När inte den heller fungerar hänvisar hon folk till toaletterna vid kaféet Coffee central.

Låna mobil

– Folk blir irriterade och tar ut det över oss, fast att vi inte har någonting med toaletterna att göra. Vissa som inte har mobiltelefon frågar mig om de kan låna min privata mobil för att sms:a. Andra vill låta Pressbyråns personals toalett. Vissa hotar med att pissa vid butiken när toaletten inte fungerar, säger Lisa Larsson.

Problemet med sms-toaletten är att folk skickar iväg en kod, men sedan fungerar inte svarskoden.

– Den toaletten har krånglat förr och vi har även sagt till kommunen och Jernhusen, som äger fastigheten, att det behövs fler toaletter på stationen, säger Lisa Larsson.

Fungerar bra

Benny Uhlin, arbetsledare vid företaget ProtectYou, som ansvarar för toaletten på stationen, berättar att sms-toaletterna vanligtvis fungerar bra.

– Toaletterna fungerar inte 2 till 3 gånger av 100. Det vet vi då vi får in rapporter till vår larmcentral. Numret till larmcentralen finns på toaletterna och dit kan man ringa när som helst om koden man fått inte fungerar. Elektriskt kunniga personer på larmcentralen hjälper dig snabbt, när som helst, säger han.

Sms-toaletterna finns på en mängd ställen i landet, bland annat på McDonalds. Benny Uhlin berättar att toaletterna har blivit mycket renare sedan det här systemet infördes.

– Det är ett mycket bra system och Jernhusen i Örebro ska också ha en eloge för att de har funktionshandikappanpassat toaletten på stationen.

Mer läsning

Annons