Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ägaren vill satsamer på hotellgästerna

– Vi har tagit över en golfbana som går två miljoner kronor back i år. Det är inget drömläge. Men vi har en plan för hur det ska vändas och så här långt ser det bra ut.

Annons

Det säger Henrik Johansson, som driver Lanna Lodge tillsammans med hustrun Jenny. Han anser sig orättvist ha blivit syndabock i Örebro Golfklubbs konkurs. Medlemmar har riktat sin besvikelse mot Lanna Lodge, som de tycker skott sig på konkursen genom att köpa golfbanan till underpris.

– Vi hade föredragit att allt fortsatt som förut, säger Henrik Johansson. Men eftersom klubben inte klarade ekonomin valde vi att gå in. Vi har ju investerat 35 miljoner kronor i hotellet och är helt beroende av att det finns en golfbana här med hög kvalitet.

Endast årsavgift

Nya Lanna skiljer sig från andra golfbanor. Banan ägs av bolaget Lanna Lodge. Bolagsägda banor finns det tidigare men det nya är att medlemmarna inte gör någon kapitalinsats, de betalar enbart en årsavgift, visserligen ganska hög, 7500 kronor. Tidigare var årsavgiften 5 800 kronor utan insats.

– Jag tycker inte 7500 kronor är mycket för en anläggning av Lannas kvalitet, som dessutom innehåller mycket mer än bara golf.

Hittills har cirka 800 av Örebro GK:s 1200 fullbetalande medlemmar tackat ja till ett erbjudande från Lanna Lodge. Många har valt att gå över till andra klubbar i regionen.

Färre medlemmar– Vi vill inte ha mer än 1000 medlemmar, säger han. Ett problem för Örebro GK har varit att en del medlemmar, de som spelat mycket på helgerna, inte betalat vad det i realiteten kostat att spela på Lanna.

På helgerna har det funnits en intressekonflikt mellan medlemmarna, som naturligtvis vill spela på den egna banan, och Lanna Lodge, som vill ha så många hotellgäster som möjligt.

– Vi kommer i år att räkna in cirka 4500 boende, vilket motsvarar 7680 greenfeegäster, säger Henrik Johansson. Flaskhalsen är speltider på helgerna. Om banan varit mera tillgänglig för hotellet kunde vi ha haft 15 000 greenfeegäster.

Det ska uppnås genom att Lanna Lodge bara släpper in 300 medlemmar med fri spelrätt på helgerna medan 700 ska vara vardagsmedlemmar som betalar för att spela på helgerna, visserligen till lägre avgift, 200 kronor.

Ökade intäkter men också minskade kostnader är en nödvändighet för anläggningen. Banan måste drivas med mindre personal i fortsättningen, säger Henrik Johansson.

Mer läsning

Annons