Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya barn får skogen att växa

Visste ni att det varje år planterats ett träd i Örebro för varje eller adopterat barn? Just nu sätts ungefär 2 000 träd i jorden vid Karlslund som ska bli Barnens skog.

Annons
Jobbar på. Mellan 1 700 och 1 800 träd planteras just nu i det som kallas Barnens skog längs med rid- och cykelvägen vid Snavlunda utanför Karlslund. Här är det Imad Eldin och Ahmed Abdella som jobbar med trädplanteringen.

Det var förra året som kommunen drog i gång Barnens skog. Då planterades 2 000 träd i Näsby. Det var ett för varje barn som fötts i kommunen eller adopterats under 2009 – på ett ungefär. Tanken är att uppmärksamma att Örebro växer samtidigt som man gör något för miljön. Liknande satsningar finns på andra håll i Sverige. I Helsingborg har man exempelvis sedan 2008 planterat ett träd för varje nyfödd i kommunen.

Nu är det dags att plantera ytterligare 2 000 träd i Örebro. Den här gången håller man till vid Karlslund, efter rid- och cykelvägen mot Latorp. Mats Rosenberg är kommunbiolog och den som letar fram platser där barrskogen ska planteras.

– Vi vill ha en plats där vi vet att det inte kommer att byggas. Träden ska få en fredad plats. Här i Karlslund är det ett nybildat kulturreservat och vi vet att det inte blir bostäder här, i alla fall inte under en överskådlig framtid.

Mats Rosenberg berättar att man planterar träd i olika höjd för att skapa ett så kallat bryn mot söder där alla träd får solljus på sig. Längst fram är det låga buskar, sedan kommer mellanstora träd som oxel och rönn, och längst bak de riktigt höga ekarna.

– På det sättet sluttar skogen och vi får ett levande bryn för småfåglar och fjärilar, förklarar han och fortsätter:

– Vi ser också till att plantera träd som passar här och som finns här naturligt, som lönn och kastanjeträd.

Det är natur- och miljögruppen på Praktikcentrum som utför jobbet. Under veckan har de satt ner mellan 1 700 och 1 800 trädplantor. Någon exakt siffra som ska motsvara precis alla nyfödda och adopterade kom

muninvånare har man inte. Man vet också att alla träd inte tar sig och några måste gallras bort för att skapa en så livskraftig skog som möjligt.

– Jag ser det som två flugor i en smäll, säger Mikael Folkesson som är arbetsledare på Praktikcentrum. Barnens skog har ett symbolvärde och samtidigt utför man ett naturvårdsprojekt.

För de små. Imad Eldin planterar ett kastanjeträd, ett av alla träd i den nya barrskogen som växer fram i Karlslunds kulturreservat.
Jobbar på. Mellan 1 700 och 1 800 träd planteras just nu i det som kallas Barnens skog längs med rid- och cykelvägen vid Snavlunda utanför Karlslund. Här är det Imad Eldin och Ahmed Abdella som jobbar med trädplanteringen.

Mer läsning

Annons