Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bostäderpå mejeritomten

Just nu är det gamla mejeriområdet på Norr bara en rivningsplats.
Men om några år ska det finnas bostäder där.

Annons
Slut på mjölken. I mer än 50 år fanns det ett mejeri på Norr i Örebro. Nu är nästan allt rivet och i stället ska det bli bostäder på platsen.

I mer än 50 år fanns det ett mejeri strax nedanför Svampen. I dag är alla byggnader utom två borta och i stället ska det bli bostäder på den nästan fem hektar stora tomten. Det är Leif Carlsson och hans företag Husherren som äger marken.

– Det kommer att bli radhus, vanliga hyreshus och punkthus i mitten med en 14–15-våningar. Det ska bli en blandning av både hyresrätter och bostadsrätter, berättar han och visar på den ganska schematiska skissen.

Det är ännu en bit kvar tills de kan börja bygga. Först ska detaljplanen ändras. Någon gång 2012 räknar man med att kunna sätta i gång.

Sammanlagt ska det bli mellan 400 och 500 lägenheter. Ett lite udda inslag är den stora damm som ska anläggas mitt i det nya kvarteret.

– På skissen ser det lite ut som ett fängelse, en bunker, men så blir det inte i verkligheten. Det blir stora öppningar ut mot vägen, så kallade portiker, fortsätter han.

Leif Carlsson och kommunen var inte ense om hur många av de gamla mejeribyggnaderna som skulle sparas. Kommunen ville ha fyra kvar men Leif Carlsson gick bara med på två. Fast helst hade han inte sparat några.

– Nej, jag hade hellre sett att vi kunnat riva allt. Som det där gamla ostlagret, det är omöjligt att göra något av. Det är för lågt i tak och svårt att dra in ventilation där.

Leif Carlsson berättar också att husen just nu utsätts för stor skadegörelse. Fönsterrutorna är sönderslagna och man har tagit sig in och förstört.

Ulf Nykvist är planchef på Stadsbyggnadskontoret.

Varför tycker ni de här gamla tegelbyggnaderna ska sparas?– Det är framför allt vår stadsantikvarie Eva Fransson som anser att det inte bara är de vackra husen som ska sparas. Även sådana här hus berättar om vår historia och vilken verksamhet som pågått där. Men man kan ju också förstå att det kan vara svårt att få de användbara.

Det ska visst vara ganska lågt i tak?– Ja, i ostlagret är det det. Men samtidigt har det en pampig entré och trapp, och visst kan det väl gå att använda på något sätt.

Han påpekar också att det är en lång process innan allt är klart på den gamla mejeritomten.

– När vi nu gör detaljplanen så ska alla inblandade höras och det kommer att diskuteras en hel del kring hur området ska bebyggas.

Trasigt. Det här är en av de två byggnader som sparats på mejeritomten. Men eftersom de står tomma och oanvända har de utsatts för skadegörelse både utvändigt och inuti.

Mejeriet

1951–53 byggdes Centralmejeriet på Norr i Örebro. Det var Örebroortens mejeriförening som lät uppföra lokalerna vid samma plats som en ostlagerbyggnad byggts 1946 (det var då ett av de största ostlagren i Europa).

2007 flyttades produktionen av mjölk, fil och grädde från Örebro till bland annat Jönköping. Kvar fanns en färskvarucentral som sedan flyttades ut till Bista industriområde.

I maj 2008 var alla lokaler tömda och verksamheten helt nerlagd.

Mer läsning

Annons