Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya cykelställmen inte för alla

Överallt i stan har det dykt upp lila cykelställ. Cykelstation står det på skylten. Men vem får egentligen ställa sin cykel där?

Annons
Nej, ajabaja! Där får man inte ställa sin cykel. De nya lila cykelställen är bara till för ett nytt hyrcykelsystem.

Stadsliv ringde upp kommunens cykelsamordnare Eric Poignant för att få ett svar.

– Nej, det där är ett dilemma. Cykelstationerna står ju på attraktiva lägen där folk vill ställa sin cykel men det är inte meningen. Det här ska i stället prövas på ett antal testcyklister från olika företag.

Berätta, vad är det för projekt?– Tanken är att det ska bli mer attraktivt att använda kollektivtrafiken. På tio platser i Örebro har vi därför ställt ut cykelställ där det ska finnas hyrcyklar för olika företag. Om man kommer med tåg eller buss ska man sedan kunna fortsätta till jobbet med hjälp av cykel. Cykelställen ska vara utrustade med elektronik och de som är med i projektet får en tag som man låser upp sin cykel med.

När drar det i gång?– Enligt planen ska det vara i gång den 12 september.

Men det här är alltså bara för några företag. Kan man inte hyra en cykel som turist?– Jo, vi jobbar också med att man ska kunna gå in på Örebrokompaniet och hyra en cykel för en dag eller en vecka. Vi vill testa det också.

Hur länge ska man pröva det här?– Vi kör på i höst, sen är avsikten att vi ska slutrapportera till politikerna för att sen se hur vi ska gå vidare. Det finns ju många frågor kring det här. Ska det byggas ut? Vem ska bekosta det? Och vem ska sedan driva cykeluthyrningen? Men först ska vi bara få i gång allt. Sen får vi se hur det fungerar.

Mer läsning

Annons