Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya dödshot mot Vilks

Senaste hotet mot Lars Vilks finns på en video, spridd av den islamistiska al-Shabib-milisen i Somalia. Där uppmanar en svensk medborgare och milismedlem, Abu Zaid till mord på Vilks.

Annons

 – Har man fått ett symbolvärde på det här viset blir man aldrig glömd, säger Lars Vilks till NA.

Den som ”kan döda den här hunden som kallas Lars Vilks” ska få en ”stor belöning av Allah.” är hans budskap på videovarningen som snappats upp av den amerikanska gruppen SITE som följer islamistiska grupper på internet.

– Det här är kulmen på något som inleddes i början på januari, när jag fick ett första telefonsamtal från Somalia, säger Lars Vilks.

Han förklarar att det här är en grupp som vill bli stora och konkurrera med al-Quaida.

– Men de har inga pengar, trots att man under lång tid försökt att samla in pengar i bland annat Sverige, men de har anhängare i Sverige, säger Vilks.

– De gör olika saker för att få uppmärksamhet och skulle de genomföra ett sådant dåd ger det naturligtvis fler poäng, säger Vilks och förklarar att Säpo löpande håller honom informerad om hotbilden mot hans person.

Tre år av dödshot. Ångrar du bilden av rondellhunden?

– Nej, det är viktigt i en demokrati att inte vika sig för våld och hot.

– Jag är ingen dekoratör och trivselkonstnär. Jag måste kunna ägna mig åt gränsöverskridande konst och testar gränser. Om någon vill hindra det med våld, är det ett hot mot demokratin.

– Hoten mot mig kommer aldrig att ta slut, säger Lars Vilks.

Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda. Ångar du att tidningen publicerade bilden på rondellhunden?

– Nej, inte på grund av det här senaste hotet.

Har du hotats på nytt?

– Nej, inte personligen men jag vet att jag figurerar tillsammans med Lars Vilks på ett antal sajter.

– Det här senaste hotet visar att frågan inte dör ut, säger Ulf Johansson.

Bakgrund

För drygt tre år sedan, i augusti 2007 publicerade NA på debattsidan Lars Vilks teckning av en rondellhund med Muhammeds drag.

Efter ett par veckor reagerade lokal muslimska grupper i Örebro med att bland annat demonstrera utanför tidningens redaktion.

Protesterna växte i den muslimska världen. Egypten, Iran och Pakistan gjorde formella protester till svenska regeringen.

Ett dödshot utfärdades mot konstnären Lars Vilks och NA:s chefredaktör Ulf Johansson. Efter det har flera hot framförts och två personer har dömts för försök till mordbrand mot Lars Vilks.

Mer läsning

Annons