Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya EU-regler ska snabba på betalningarna

För ett halvår sedan kom nya regler som ska snabba på kommuners och landstings betalningar. Men på Sveriges kommuner och landsting (SKL), hör man inga signaler om att problemet skulle vara stort.

Annons

– De nya reglerna härstammar från EU, konstaterar Germund Persson, chefsjurist på SKL. Det är nog vanligare med långa betalningstider i ekonomiskt pressade kommuner ute i Europa.

Det är förändringar i räntelagen och inkassolagen som gjorts, och det har sin bakgrund i ett EU-direktiv.

Germund Persson nämner några förändringar som kan påverka betalningstiderna.

En förseningsersättning på 450 kronor införs som privata näringsidkare får rätt att ta ut av offentliga beställare. Dessutom höjs avgifterna för betalningspåminnelse till 60 kronor och för inkassokrav till 180 kronor.

Dessutom införs en strikt 30-dagarsregel då myndigheter senast ska betala en faktura.

– Det innebär knappast någon skärpning i Sverige, säger Germund Persson. Men i många Europeiska länder har kommuner ont om pengar och försöker därför få mycket långa betalningsfrister.

Ibland har svenska storföretag kritiserats för att de tar sig friheten att hålla på betalningar till små leverantörer i beroendeställning. Det sker av affärsmässiga skäl.

Något sådant motiv till sena betalningar hos kommunerna, tros inte Germund Persson finns.

– Det är nog snarare den interna kontrollen som tar tid. Fakturan ska scannas, granskas, godkännas och pengar utanordnas av fyra–fem personer. Det är för många personer inblandade för att det ska gå snabbt.

Mer läsning

Annons