Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fästingsmittan verkar inte ha nått Örebro

En tidigare okänd fästingsmitta har drabbat minst tre personer i Sverige.
- Men vi har inga signaler på att det finns i vårt län, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ.

Annons

Svenska forskare har upptäckt att fästingar kan sprida en sjukdom som kan ge blodproppar.  Orsaken är en bakterie, Neoehrlichia mikurensis, som tidigare hittats hos till exempel råttor och möss. Att den kunde ge upphov till sjukdom hos människor var dock okänt före de svenska forskarnas upptäckt.

Hittills har tre fall konstaterats i landet, varav åtminstone ett är på Västkusten. Sjukdomen har även hittats hos patienter i Tyskland, Schweiz och Tjeckien. Totalt är åtta fall kända, varav ett har lett till döden.

Merparten av de drabbade haft nedsatt immunförsvar.

- Den här smittan är något alldeles nytt, och inget jag diskuterat med mina kollegor i landet än, säger Hans Fredlund.

Det finns det ingen anmälningsplikt på fästingsmittan.

- Men hög feber och blodpropp är ju inget vanligt fall hos oss på USÖ, säger Hans Fredlund, som därför tror att han hade fått veta om något känt fall skulle finnas i Örebro.

Han är tveksam till hur utbredd smittan är.

- Samtidigt kan det ju tänkas att det finns olika allvarliga grader av sjukdomen. Men än så länge kan jag bara säga att vi förmodligen inte har några fall i vårt län.

Fakta: Fästingsmittor

Fästingar kan överföra många olika sjukdomar till människor och djur. Några av dem förekommer i Sverige:

Borreliainfektion orsakas av en bakterie, Borrelia burgdorferi. Symptomen är hudrodnader och i vissa fall hjärnhinneinflammation, smärtor och ledbesvär.

TBE eller fästingburen encefalit

orsakas av ett så kallat flavivirus. Den yttrar sig som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och kramper. Dödsfall förekommer.

Fästingfeber eller ehrlichios orsakas av en bakterie, Anaplasma phagocytophilum, och förekommer främst hus- och tamdjur, men i undantagsfall även hos människor. Symptomen liknar influensasymptom.

Harpest eller tularemi orsakas av bakterien Francisella tularensis. Såväl djur som människor smittas. Typiska symptom är hög feber och illamående.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Mer läsning

Annons