Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya förhör utomlandsom folkrättsbrott

Örebroaren är misstänkt för mord och folkrättsbrott i Kosovo men släpptes ändå fri av Stockholms tingsätt. Nu går förundersökningen vidare och enligt åklagaren är det aktuellt med förhör utomlands.

Annons

Den 32-årige mannen kom till Örebro från Serbien 2006 och har bott i en lägenhet i stan sedan dess. Han delar lägenheten med en 29-årig kvinna och har även barn.

Förra måndagen anhölls örebroaren i sin frånvaro och redan morgonen efter slog den nationella insatsstyrkan till i Örebro. Den misstänkte 32-åringen togs direkt till Kronobergshäktet i Stockholm där förhör hölls.

Två dagar senare, i torsdags, beslutade kammaråklagare Lars Hedvall vid internationella åklagarkammaren i Stockholm att begära mannen häktad för grovt folkrättsbrott och mord i Cuska, Kosovo den 14 maj 1999. Men Stockholms tingsrätt valde att släppa mannen fri.

Är du förvånad över tingsrättens beslut att släppa örebroaren fri?– Jag kan bara konstatera att de gjorde en annan bedömning än vad jag gjorde. Men de menade också att det var ett svårt fall. Jag har ännu inte funnit någon anledning att överklaga beslutet, säger Hedvall till NA och poängterar att mannen fortfarande är misstänkt.

Kammaråklagaren har i sin häktningsgrund åberopat att det finns risk för att mannen undanröjer bevis, avviker samt att mannen skulle få restriktioner under sin tid som häktad.

Så du bedömer att det finns en risk för att han lämnar landet när han släppts?– Ja.

Rent generellt är det så att en person som är misstänkt för mord på sannolika skäl, ska häktas eftersom mord ger minst två års fängelse i straffskalan. Men tingsrätten menar att bevisningen inte håller och därmed släpptes mannen fri.

Nu fortsätter förundersökningen med fler förhör och enligt Hedvall är det aktuellt med förhör även i Kosovo. Kammaråklagaren bekräftar också att utredningen är initierad från svenskt håll och att den inte föranleddes av en förfrågan från den serbiska polismyndigheten.

– Det är vår egen utredning men sen är det klart att vi samarbetar med serbiska myndigheter eftersom vi utreder samma händelse.

Vad var det för uppgifter som gjorde att mannen greps?– Det kan jag inte gå in på utan att avslöja för mycket men vi har fått in olika uppgifter som gav oss anledning att slå till direkt, säger Hedvall.

Den 32-årige örebroaren nekar till anklagelserna.

32-åringen

Ålder: 32 år

Bor: Örebro

Kom till Sverige: 2006

Medborgskap: Serbiskt men har permanent uppehållstillstånd i Sverige

Civilstånd: Ogift, men har barn.

Senast taxerad inkomst: 2 007 kronor för år 2008.

Mer läsning

Annons