Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya förslaget: Ni ska sortera i påsar 

Plast i orange påsar och tidningar i blå. Nu inför Örebro kommun en mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall.

Annons

Tyck till: Vad säger du om förslaget? Kommentera här intill!

Villor och småhus ska få nästan allt sitt avfall hämtat vid dörren. Så ser förslaget ut som tekniska förvaltningen presenterar för politikerna i tekniska nämnden i dag. Med hjälp av färgsortering, eller optisk sortering som det också kallas, ska villaägare slänga plast-, pappers- och metallförpackningar och tidningar i sin egen soptunna.

– Vi har tittat på flera olika lösningar. Färgsortering går att genomföra snabbast och med lägst investering, säger Ola Eklöf, planerare på tekniska förvaltningen.

90 procent av alla flerbostadshus i Örebro har miljöbodar där de kan slänga förpackningsavfall. Men villor och andra småhus måste ta med sina förpackningar till en återvinningsstation.

Samtidigt har man sett att sen tredjedel av allt restavfall är förpackningar. Genom att hämta förpackningsavfallet vid dörren tror Ola Eklöf att fler kommer att bli bättre på att sortera.

– Ja, vi tar sorteringen ett steg närmare hushållen. Det som är för kladdigt, som fetaostplasten till exempel, blir lättare att sortera. Om det är svårt att tvätta rent, kan man slänga ut det i tunnan så att det inte ligger inne och luktar.

Örebro ska efterlikna det system som Eskilstuna använder. Där lägger man de olika förpackningarna i plastpåsar i olika färger, en färg för varje material. Påsarna slänger man sedan i den gröna tunnan tillsammans med påsarna med restavfall.

När soporna hamnar på avfallsanläggningen sorteras de efter färg. Plastpåsarna töms och återvinns.

Glas går dock inte att hämta vid dörren.

– Glaset river sönder påsarna. Det klarar inte systemet, säger Ola Eklöf.

I Eskilstuna har villahushållen inte behövt skaffa en större soptunna när de införde färgsortering. Däremot tror Ola Eklöf att man inte klarar sig med mer än två veckors mellanrum mellan hämtningarna.

Vad färgsorteringen av villasopor kan komma att kosta för kunden och för kommunen vet inte Ola Eklöf.

– Där är vi inte riktigt än.

Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i tekniska nämnden, välkomnar förslaget om färgsortering av avfall.

– I många år har vi pratat om att underlätta för de som bor i villa att sortera avfall. Nu är vi på gång med en lösning. Målet är att få en bättre sortering. Det har stor miljöpåverkan.

När det gäller kostnadsökning tror Charlotte Edberger Jangdin inte att den kommer att drabba hushållen avsevärt.

– Det är inte aktuellt med en jättestor taxehöjning.

Beroende på hur förslaget tas emot i nämnden hoppas Charlotte Edberger Jangdin på ett beslut i frågan på nämndens möte i juni.

Mer läsning

Annons