Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya idéer om kollektivtrafiken 

Framtidens kollektivtrafik i Örebro kommun har varit på tapeten idag. Nya idéer har kläckts och en del av dem kan bli verklighet inom ett år.

Annons

Idag diskuterades framtidens kollektivtrafik för Örebro kommun. Nobina, ett av Sveriges största bussbolag, ordnade en workshop där nya idéer skulle kläckas om hur man ska kunna få fler att åka kollektivt. Björn Sundin (S) var inbjuden till workshopen.

– Slutsatsen efter dagens diskussion var att det måste bli enklare att åka kollektivt. Det ska gå snabbt, vara bekvämare och resenären måste kunna använda tiden till vettigare saker som till exempel internetuppkoppling. Det måste bli bättre service på hållplatserna och stationerna.

Björn Sundin menar att det måste finnas service som man förväntar sig och service som inte finns idag.

Idé om nytt länskortHan pratade varmt om en idé om att införa ett nytt länskort där man betalar i efterhand och att kortet ska vara enkelt och kopplat till fler tjänster.

– Man ska ha nytta av det på annat sätt som till exempel att hyra bil.

Det kommer att bli svårt att få hela landet att acceptera betalsystemet, men Björn Sundin vill få det att fungera i Örebro.

– Ett betalsystem skulle kunna ordnas inom ett år.

Björn Sundin säger också att de flesta av idéerna som dykt upp idag går att förverkliga.

– Jag ska göra en lista och skriva upp alla intressanta idéer. Sedan får det bli en fortsatt diskussion.

Bättre effekt på pengarna När det gäller budgeten för kollektivtrafiken har Örebro kommun 200 miljoner kronor och de kommer inte att satsa mycket mer nu.

- Vi kan däremot få bättre effekt på pengarna som vi har.

Björn Sundin tycker att dagens kollektivtrafik fungerar bra men inte tillräckligt bra. Det finns brister på vissa punkter som de jobbar på just nu. Han hoppas att busstrafiken blir bättre till nästa år.

– Vi måste lära oss av misstagen. Folk måste kunna lita på att bussen går.

Längre intervju med resenärernaEn annan idé som diskuterades på workshopen var att man borde sitta ner en längre tid med örebroarna och gå igenom deras synpunkter grundligt. Det görs visserligen reseundersökningar, men för att få reda på vad det är för tankar resenärerna har när de går till jobbet skulle en djupare intervju behöva göras.

Björn Sundin.

Mer läsning

Annons