Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krav kommer kosta

Socialstyrelsens förslag till nya krav på bemanningen på äldreboenden med demenssjuka medför troligen att Örebro kommun måste sätta in mer personal på natten.

Annons

När Socialstyrelsen har kontrollerat särskilda boenden med demenssjuka har man sett att det har varit för lite personal. Därför har det tagits fram förslag till nya föreskrifter kring bemanning med skärpta krav.

”Omsorgen ska styras av de äldres behov, inte av hur mycket personal det finns eller vilka tider personalen arbetar. Reglerna tydliggör hur äldreboenden där det bor demenssjuka personer måste vara bemannade för att leva upp till lagen”, skriver Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rasmus Persson (C) ordförande i programnämnd social välfärd är ytterst ansvarig för omsorgen i Örebro kommun. Han tror att förslaget, som det är skrivet i dag, innebär merkostnader.

– När det gäller nattbemanning kommer det att kosta pengar. Vi har valt att prioritera tid där krävs mycket personal på dagtid. För klarar man av att ha en bra aktivitet dagtid sover man bättre. Ska vi förändra det krävs det ytterligare medel för nattbemanning, säger han.

Han ger annars förslaget både ris och ros.

– Saker som är bra är att man tittar på nattbemanningen, att man där faktiskt är tydlig, att man sätter krav på uppföljning och att man också har ett individtänk tycker jag är bra. Det är det individuella behovet som ska styra, säger Rasmus Persson.

Redan i dag arbetas det med individuella vårdplaner och planer för hur vården ska genomföras. Dessa följs sedan upp kontinuerligt. Det nya enligt förslaget är att det ska fattas beslut av en biståndshandläggare vid varje ny insats. Eftersom vårdbehovet förändras hela tiden menar Rasmus Persos att det blir ett osmidigt sätt att arbeta.

– Behoven kan förändras från dag till dag. Då blir det väldigt byråkratiskt att sätta dit ett biståndsbeslut, att så fort behoven ändras ska du ringa biståndshandläggare som ska flyga ut och göra en biståndsbedömning. Jag tror inte att man är tillräckligt långt ute i verkligheten när det gäller den delen, säger han.

Örebro kommun kommer att vara remissinstans för förslaget.

Mer läsning

Annons