Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lärartjänster ska inspirera

Det är 115 lärare som vill avancera i karriären och utnämnas till förstelärare i Örebro kommun. Det finns dock bara 51 platser tillgängliga.
Förstelärarna ska bli skolans spjutspetsar när det gäller undervisning. Goda föredömen för andra lärare, som ska visa hur man får eleverna att nå sina mål i skolan. Tack vare statliga pengar får de 5 000 kronor mer i månaden.

Annons

– Det som är viktigt är att det här är lärare som ska vara kvar i undervisningen på sin skola. De ska vara goda förebilder och befinna sig i sammanhang där man kan vara förebildande, så att andra lärare kan coachas av de här lärarna, säger Margareta Borg, skolchef.

Totalt finns det pengar till 51 tjänster från och med hösten och sedan tillkommer 16 stycken vid årsskiftet. Det är alltså 115 lärare som vill bli förstelärare.

– Det lite färre än vad jag förväntat mig. Vi tror att det gått till så är. På en skola kanske det är väldigt tydligt att det är en viss person som ska söka förstelärare. Rektor kanske till och med har ett lite uppmuntrande samtal med den här personen. Så ganska känt vem det är. Nästa omgång kanske det är fler som söker, säger Margareta Borg.

Nu startar processen att gå igenom ansökningarna.

– Det är ett grannlaga jobb . Det är inte säkert att det blir en på varje skola, utan det måste vara rätt personer. Och om vi inte hittar tillräckligt många sparar vi några tjänster och tillsätter dem vid årsskiftet, säger Margareta Borg.

Pär Boström, kommunordförande för Lärarnas riksförbund, ser antalet sökande på ett annat sätt, och han blir glad över att det i hans ögon är så många.

– Vi var lite försiktiga hur många som skulle tänka sig söka. Dels är det en ny arbetsuppgift som inte är riktigt känd ännu och hur den ska utformas, dels hade vi andra krav från LR att det skulle vara en tillsvidaretjänst. Nu blev det en visstidstjänst, säger han.

Pär Boström säger att Lärarnas riksförbund har varit drivande när det gäller förstelärarna, och han tycker att det är en bra idé.

- Förstelärarna ska vara mest i undervisning och vara goda exempel, som de andra kan ta del av – hur en god undervisning ska bedrivas och hur man kan nå en högre måluppfyllelse. De ska vara spjutspetsarna helt enkelt och delge sina egna erfarenheter till både kollegor på skolan och andra.

Mer läsning

Annons