Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya miljoner till Tegelbruket i Markbacken

Majoriteten vill ge Tegelbruket 2,5 miljoner extra om året. Bidrag ingen annan förening är i närheten av, menar oppositionsrådet Staffan Werme, FP.

Annons

 – Känslan har blivit att föreningar med rätt ingång kan komma åt ett kommunens ymnighetshorn, säger Staffan Werme.

Men Rasmus Persson (C) ser det tvärtom som något positivt, att kommunen för en gångs skull vågar satsa.

– Annars skulle vi inte ha Tegelbruket och då skulle den här kategorin ungdomar inte ha någonstans att vara, menar han.

Tegelbruket får 8,5 miljoner i årligt kommunalt bidrag. De extra 2,5 miljonerna ska användas till att hålla allaktivitetshuset öppet mer, bland annat till midnatt fredagar och lördagar. Dessutom ingår ett projekt mot hedersrelaterat våld.

Bidraget är tänkt att utgå i två år, och hämtas från kommunens budget för tillväxtsatsningar. Förslaget ska behandlas på kommunstyrelsen nästa vecka.

– En ideell förening kan inte trolla fram 2,5 miljon ur kassan. Där måste vi gå in, och det är vi som har ansvaret att se till att ungdomar har vettiga ställen att vara på, säger Rasmus Persson.

Men Staffan Werme ser en risk i att en förening blir alltför bidragsberoende.

– Ju mer pengar, desto mer krav från kommunen, tror han.

Dessutom är den täta kopplingen till kommunen något som på sikt kan döda engagemanget i en förening, menar Werme. Han ser bidragsbehovet för att hålla öppet som ett tecken på att Tegelbruket redan tappat ideell kraft, och tror att allaktivitetshuset hade tjänat på att byggas upp successivt.

– I stället har det blivit ett kommunalt monument. Det har blivit viktigare att det är stort och flådigt än att ha en verksamhet som funkar för de föreningar som finns där, och för de andra Örebroföreningarna.

Rasmus Persson säger att det kan finnas en poäng i att fundera över hur man inom kommunen arbetar mot föreningar, så att inte kommunen går in och styr hur saker ska göras. Som han ser det handlar det om att kommunen bidrar med pengar till en struktur, men hur saker sedan ska göras hanteras av Tegelbruket på Tegelbrukets sätt. När det gäller rättviseaspekten jämför Persson med Fryshuset i Stockholm, som drivs av KFUM och där det alltså är en förening får mycket stora bidrag.

- Det finns ingen exakt vetenskap i hur man fördelar pengar till föreningar. Samtidigt: Varje gång vi skapar en verksamhet så kommer det alltid finnas andra föreningar som säger: Varför blev det inte vi? Men jag tycker inte att det här är orättvist.

Tegelbruket är en stor satsning som Örebro kommun kan stå för, eftersom man vill skapa meningsfull verksamhet som kan tilltala Örebros unga, menar Rasmus Persson.

– På sikt ska det passera 1 500 unga här per dygn. Kan man rädda en enda har man rent krasst hämtat hem hela den extra satsningen.

Mer läsning

Annons