Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer: 21 vindkraftsverk i Dylta

Företaget Eolus Vind AB har planer på att bygga en park med 21 vindkraftsverk i Dylta Bruk. Totalhöjden på verken beräknas bli upp till 220 meter.

Annons

Redan i början av maj har Eolus Vind AB kallat till öppna möten för att berätta om sina planer på att etablera en stor vindkraftspark vid Dylta bruk.

– Våra planer är att etablera upp till 21 vindkraftsverk på höjder mellan Väringen och Ölmbrotorp, kan man säga. Vi ska söka på en totalhöjd på upp till 220 meter, berättar Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eolus Vind AB.

Det är primärt på Dylta Bruks mark som det ska byggas, men det finns två markägare till.

– Läget har i sig goda möjligheter till elnätsanslutningar så vi kan koppla på produktionen ut på nätet och med stora maskiner är det ett bra vindläge. Kommunen har också pekat ut området i översiktsplanen som ett eventuellt område för vindkraft, säger Johan Hammarqvist.

Han påpekar att företaget är i en tidig fas av planerna.

– Vi bjuder in till samrådsmöten dit man komma för att få svar på frågor och funderingar. Det blir också en tidsdel där man kan komma med synpunkter på planerna. Därefter kommer en ansökan om miljötillstånd hos länsstyrelsen att utformas med alla de komponenter som behövs med miljökonsekvensbeskrivning samt olika inventeringar av fågelliv och fladdermöss och liknande, säger han.

När skulle en vindkraftspark kunna stå klar?

– Jag vågar inte säga någon tidpunkt i dagsläget, säger Johan Hammarqvist.

Vindkraftsmöten

Det ena öppna mötet är den 9 maj i Axbergs folkets hus klockan 12-15. Det andra måndagen den 11 maj i gammelgården i Kvinnersta klockan18-21.

Produktionen beräknar Eolus Vind AB till någonstans mellan 230 000-290 000 megawattimmar per år.

Mer läsning

Annons