Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer för Söder

Visionen blir verklighet. Det grävs redan för att en ny del på Söder i Örebro ska växa, på några minuters gångavstånd från centrum.

Annons
Nytt Söder. Södra vattentornet ska byggas om, och intill tornet byggs ett stort hus som ska rymma kontor. Klart om nästan ett år.BILD: STADSBYGGNADSKONTORET ÖREBRO

Nästa höst flyttar företagen in i Södra vattentornet och i en stor glasbyggnad intill tornet. I området ska folk inte bara jobba. Här ska man också kunna mötas, handla, träna och gå på restaurang. Så det tänkt.

– En ny stadsdel växer fram, säger Jacob Strömberg från Svenska Mätcenter och är hoppfull inför framtiden.

Det är Örebroföretaget Svenska Mätcenter som under större delen av nästa år ska låta bygga om Södra vattentornet samt bygga en ny stor glasbyggnad intill vattentornet.

Som första del i ett projekt ska Södra vattentornet förvandlas till ett modernt kontorskomplex med restaurang, konferens, företagshotell och traditionella kontor. Nybyggnaden ska vara kopplad till tornet.

Det har varit många byråkratiska turer på väg mot ett nytt område på Söder.

I tio år har Jacob Strömberg och Simon Skinnars, som driver Svenska Mätcenter, arbetat med projektet.

– Vi är överens med kommunen, och detta är en start för en utveckling av södra Örebro. Det ombyggda tornet ska få tolv våningar och rymma cirka 60 arbetsplatser. Det kan passa ensamföretagare. Högst upp ska det finnas skybar, matsal och relax, berättar Jacob Strömberg.

I en presentation av planerna för Södra vattentornet kan man läsa att Strömberg och Skinnars vill behålla vattentornet som kulturhistoriskt viktig byggnad och samtidigt göra något spännande och unikt.

Berätta om den nya glasbyggnaden som ska byggas invid tornet!

– Huset, som ska ha tre våningar med totalt 2 400 kvadratmeter, ska ligga söder om tornet. Här är kontorsytorna planerade för medelstora företag, säger Jacob Strömberg.

Tanken är att träd och annan växtlighet kring tornet ska bevaras.

– Det blir en fin och attraktiv miljö. En riktig mötesplats dit många människor kan komma i olika ärenden. Kvarteret med tornet får en naturlig kontakt med Gustavsvik. När området är fullt utbyggt räknar vi med att antalet människor som dagligen rör sig här ska tredubblas. Redan i dag huserar 1 000 personer här, säger Jacob Strömberg.

Han betonar att här har man nära till allt, efter en kort stunds promenad norrut är man i centrum, efter någon kort stunds promenad söderut har man förutom Gustavsvik, grönska, golfbana, Karlsdal och skog.

Jacob Strömberg talar om att området finns med i kommunens nya översiktsplan.

– Det blir ett grönt stråk-stadskärnan, Södra Vattentornet, Gustavsvik, Karlsdal, Sommarro och Glomman. Det är ett ovärderligt rekreationsområde.

Ni planerar också, i en senare byggnadsfas, en byggnad norr om vattentornet!

– För att inte behöva ha parkeringar och med det bilar som förstör den unika parkmiljön, är ambitionen att bygga garage för dessa under jord. Samtidigt har vi förfrågningar från större företag på större kontorsytor än vi idag kan erbjuda. Vi har i dagsläget ritat och projekterat för en kontorsbyggnad på cirka 3 500 kvadratmeter, fortsätter Jacob Strömberg.

En naturlig fråga: Får ni hyresgäster till alla kontoren?

– För den första etappen på cirka 3 000 kvadratmeter kontorsyta och restaurang så har vi endast 900 kvadratmeter kvar att hyra ut. Byggnaden är klar november 2011. Övriga ytor kommer inte påbörjas innan det finns hyresgäster, men Örebro växer och det är väldigt få gånger som man som företagare har möjligheten att flytta in i något nytt och unikt, säger Jacob Strömberg.

Plan. I etapper förvandlas Söder. Först byggs ett hus söder om Södra vattentornet (till höger om tornet på bilden). Sedan byggs ett hus norr om tornet-ännu på planeringsstadiet.BILD: STADSBYGGNADKONTORET ÖREBRO
Tänkt plan. Bilden visar en skiss på hur området kan komma att se ut i framtiden. Källa: Stadsbyggnadskontoret Örebro.BILD: STADSBYGGNAD ÖREBRO
Det grävs. Södra Örebro är redan på väg att förvandlas.BILD: ANDERS ERKMAN

Mer läsning

Annons