Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler ger polisen mycket jobb

I går berättade NA om att miljönämnden ändrar på gamla regler så uteserveringarna kan ha öppet längre än till klockan 23. För polisen innebär det här att de måste göra om allt arbete och ge krögarna nya tillstånd – och snabbt måste det gå.

Annons

Christer Hjärtmyr, chef för tillståndsenheten på polisen i Örebro, har haft en turbulent tid. Deras beslut att ge krögarna tillstånd att ha uteserveringarna öppna till bara klockan 23, i ett fall så kort som till 22, har väckt starka reaktioner. Men beslutet grundade sig på vad kommunen tyckte. Och där menade man först att uteserveringarna skulle stänga tidigare för att inte störa de som bor i närheten.

– När kommunen äger marken där uteserveringen står så har kommunen i stort sett vetorätt i frågan. Vill de ha en viss öppettid så går vi efter det, berättar Christer Hjärtmyr.

Nu har miljönämnden ändrat sin skrivelse och formulerat sig som att uteserveringarna kan ha samma öppettider som själva restaurangen.

– Jag har sökt tjänstemännen på miljökontoret för att diskutera den här formuleringen men ingen har varit på plats i dag. Jag vill veta exakt hur vi ska tolka den så vi inte behöver ändra oss igen.

Politikern Staffan Werme gick ju ut och lovade att beslutet skulle ändras, känner ni er överkörda av honom?

– Nej, inte vi men man kan ju undra hur tjänstemännen på miljökontoret känner det. Det var ju där beslutet togs. Men jag tycker det är beklagligt att det blir otydligheter och jag tycker inte om att folk blir arga i onödan.

Artiklarna om uteserveringarna har kommenterats starkt på nätet. Många har varit missnöjda och ilskan har ibland riktat sig mot polisen och Christer Hjärtmyr personligen.

– Man kan ju tycka att folk borde engagera sig i viktigare saker, suckar han.

Vad händer nu?

– Jag hoppas jag får tag i miljökontorets enhetschef i morgon (läs: i dag fredag) så kan vi sen ändra på de tillstånd vi gett. Det handlar om ett tiotal uteserveringar som kommer få längre öppettider och eventuellt sätter vi oss och ringer till krogägarna direkt.

Mer läsning

Annons