Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tjänster på USÖ efter strid

Barnmorskorna på USÖ:s förlossningsavdelning har vunnit en seger mot landstinget. Bemanningen blev ett fall för Arbetsmiljöverket och nu ska arbetsgivaren nyanställa fyra på förlossningen.

Annons

En barnmorska till på natten och en undersköterska per arbetspass dagtid. Så ser facit ut efter striden mellan facket Vårdförbundet och arbetsgivaren Örebro läns landsting.

Det var i våras som Vårdförbundet bestämde sig att ta strid. De anställda på förlossningsavdelningen upplevde att de var hårt belastade.

– Vårt jobb är hårt både psykiskt och fysiskt. Vi hade för mycket att göra och det känns inte bra eftersom vi vill räcka till. Man föder barn bara kanske två gånger i sitt liv. Då vill vi ge en bra vård så att man går härifrån med bra minnen även om det är jobbigt att föda barn, säger Ami Sundén, barnmorska och fackligt skyddsombud.

Nu när förlossningen fått förstärkning beskriver hon arbetsförhållandena som bra.

– Vi är inte lika stressade längre. Sedan har vi alltid haft världens bästa jobb och vi är en jädra bra arbetsgrupp.

Sista mötet med Arbetsmiljöverket ägde rum den 19 oktober. Då hade redan arbetsgivaren presenterat en plan, så Arbetsmiljöverket behövde inte lägga något åläggande.

Chefsbarnmorskan Lotta Iggström vill inte se detta som en strid, utan menar att arbetsgivaren var medveten om den ökade arbetsbelastningen.

– Det är barnmorskebrist och vi har haft svårt att hitta externa sökande. Att vi anställer fyra undersköterskor under 2011 beror på att vi inte får bemannat med barnmorskor. Vi fortsätter söka barnmorskor, och vi utbildar sjuksköterskor till barnmorskor med hjälp av utbildningsstöd med tanke på framtiden, säger Lotta Iggström.

Mer läsning

Annons