Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter: 32 IS-svenskar döda

Det finns nu bekräftade uppgifter om att 32 svenskar dött i strider för Islamiska staten. Det säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till NA.

Annons

Säkerhetspolisen har tidigare gått ut med att mellan 25 och 30 svenskar dött i strider för Islamiska staten.

Anders Ygeman (S) säger till NA att 32 svenskar nu har dött i strider för IS.

De senaste veckorna har uppgifter cirkulerat i sociala medier om att tre unga män från Örebro dött i strider för IS. Uppemot tolv personer från Örebro, främst Vivalla, har rest till Syrien vid olika tillfällen det senaste året.

Säpo:s presschef Sirpa Franzén kan styrka ministerns uppgifter om 32 döda. Men Franzén vill inte säga någonting om var dessa personer var bosatta i Sverige eller om någon av de 32 är någon av örebroarna som påstås vara döda.

– Vi uttalar oss inte på individnivå och det beror ju på att det inte går att få helt officiella uppgifter. Vi kan ha information om det från sociala medier, öppna medier eller säkerhetstjänster men att få helt säkra uppgifter från landet Syrien det går inte just nu och därför säger vi inget om individer.

Men 32 döda kan ni ändå styrka?

– Ja, det är det som vi har information om just nu, säger Sirpa Franzén.

Anders Ygeman (S) var under onsdagen på besök i Örebro för att följa polisens omorganisering till en enda myndighet. Ministern reser också runt och besöker många av de bostadsområden i Sverige som rikskriminalpolisen anser har problem med ”nätverk som påverkar lokalsamhället negativt”. Vivalla är ett av dessa 55 områden.

I Vivalla träffade Ygeman närpolisen Fredrik Malm och de två talade en lång stund i enrum.

Vad talade du och Malm om?

– Vi pratade om situationen här i Vivalla. Om utveckling – båda positiv och negativ. Utbildningsresultaten stiger. Det är positivt. Men vi pratade även om problemen med Isis (IS) och andra saker, säger Anders Ygeman (S).

Mer läsning

Annons