Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vaktbolaget kan inte anlitas första matcherna

ÖSK:s nya vaktbolag är inte auktoriserat, och får ännu inte ta några uppdrag. Därför måste antagligen ytterligare ett vaktbolag kopplas in till klubbens första hemmamatcher.

Annons

NA har i flera artiklar berättat om att ÖSK avslutade ett mångårigt samarbete med Citybevakning efter att storsponsorn och styrelsemedlemmen Jan Folke hamnade i slagsmål med Citybevaknings vakter. I stället har ÖSK nu kontrakterat nybildade SBS Skuthälla-Berg Säkerhet. Men det företaget saknar tillstånd att jobba med vaktverksamhet.

– En ansökan från bolaget kom in förra veckan, säger Rickard Linde, handläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Kan ta tre månader

Den som gjort ansökan är Johan Skuthälla, ägare av det nya bolaget som registrerades den 20 januari.

– Det senaste ärendet om auktorisering tog ungefär tre månader att handlägga. Men tiden i det fallet kan bli både kortare och längre, det är många olika turer, säger Rickard Linde.

Om handläggningen blir lika lång i det här fallet hinner ÖSK spela fyra hemmamatcher i Allsvenskan plus en träningsmatch innan vaktbolaget är godkänt.

– Om man bedriver verksamhet som inte är auktoriserad bryter man mot lagen och då riskerar det att bli ett polisärende, säger Rickard Linde.

Speciella krav

Företag och föreningar kan anställa ordningsvakter utan inblandning från länsstyrelsen. Det är bara när bevakningsföretag förmedlar vakter vidare som auktorisering krävs.

Johan Skuthälla har jobbat som säkerhetsansvarig på flera krogar och för Örebro hockey som anställd. Med ÖSK vill inte anställa utan jobbar hellre med bolag.

Johan Skuthälla ser inga problem med att hans företag antagligen inte hinner bli auktoriserat till hemmapremiären.

– Det finns många vaktbolag i Sverige som kan gå in och hjälpa oss. Jag är övertygad om att det här kommer att bli bra, säger han.

Mer läsning

Annons