Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårstrenden - trerätters hämtmat

Färdig nyårsmat med uppvärmningsinstruktioner erbjuds hos restaurang Drängen. Kundtrycket har varit högt vilket kräver mycket kalkylering och logistikplanering i förväg. -Vi har kommit in i rutiner och fått flyt, säger köksmästaren och delägaren Robin Andersson.

Annons
Tjusigt. Fin mat på fat, uppvärmningen får kunderna sköta själva.

I restaurang Drängens hemmagjorda kylskåp, det vill säga ett rum med avstängda element och öppna fönster står påsar fyllda med nyårsgott på rad.

-Vi har lagat trerätters att ta med till ungefär 300 personer nu till nyår. Det har ringt konstant i telefonen så tyvärr har vi fått säga nej till några. Från början hade vi satt en gräns på 250 portioner, men gränsen har fått stretchas med tiden. Just nu är min kollega Linda och lånar tillbaka lite oxfilé från Saluhallen så att vi har till alla, berättar Robin Andersson.

Konceptet till nyår är färdiglagad mat med uppvärmningsinstruktioner för folk att ta hem och njuta av.

-Mellan klockan tre och sex kommer det folk och hämtar mat. De flesta beställningarna, 34 stycken, är till sällskap om två men vi har även en beställning till tolv personer, säger Robin.

På årets hämtmeny står lax- och kräftcheesecake, grillad oxfilé med potatisröstirulle samt choklad och hallonbavaroise med lakritsmaräng. En dimma lägger sig i rummet då Robin sprayar desserterna med färgat kakaofett.

Catherine Isacsson har varit och hälsat på sin mamma på ett äldreboende och är den första att hämta ut en påse med nyårsmat hos Drängen denna eftermiddag.

-Är jag först? Då får jag åka hem och öppna bubblet, säger hon och skrattar.

Cathrine beställde maten förrgår efter att ha sett en annons i tidningen.

-Jag halkade strax innan jul och slet av ett muskelfäste, så nu linkar jag fram och orkar inte laga mat så detta var ett perfekt alternativ i år, säger hon.

Strax efter Catherine kommer Gudrun Nilsson in med ett presentkort i högsta hugg.

-Jag jobbade tills nu och tyckte att det här verkade smidigt. Alltihop ser dessutom väldigt gott ut, säger hon.

Kunderna strömmar på medan högarna med oxfilé krymper i köket. En festlig middag väntar.

Först i kön. Catherine Isacsson är den första att hämta ut sin förbeställda nyårsmat av Kajsa Eklund på Drängen.
Oxfilé på hög. Wal Foster, kökschef och delägare på Drängen, har grillat oxfilé i dagarna två.
Ett sista piff. Kökschef Robin Andersson lägger en sista hand vid efterrätterna så att allt blir perfekt.
I ett moln av spray. Robin Andersson sprayar choklad- och hallonbavaroiserna med kakaofett.
Robin Andersson arbetar för fullt i Drängens kök.
På väg. Fyllda påsar med nyårsmat i väntan på avhämtning.

Mer läsning

Annons