Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt EU-förslag: Ökade utsläpp ska tas med i upphandlingar

Det kan bli lättare för kommuner att väga in utsläpp från transporter i framtida upphandlingar.
Enligt regeringens utredare Anders Wijkman finns frågan med i de nya förslagen till EU-direktiv som presenteras nästa månad.

Annons
32 000 ton hushålls- och verksamhetssopor från Örebro ska köras till Tekniska verken i Linköping i stället för Sakab i Kumla (bilden) nästa år.

NA berättade förra veckan att Örebros hushållssopor från och med årsskiftet ska köras till Linköping i stället för Kumla. Artikeln väckte starka reaktioner, men de ansvariga på Örebro kommun hävdar att man inte får ta någon hänsyn till ökade utsläpp i upphandlingar. Och de får stöd av Ulf Palm, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting.

– Som regel får man inte ta hänsyn till transporter. Det ska vara möjligt för alla att ha samma möjlighet att lämna anbud, sa han i NA den 16 november.

Nytt förslag till EU-direktivMen en förändring kan vara på gång. Den 13 december presenterar EU-kommissionen ett nytt förslag till EU-direktiv, och där tas större hänsyn till utsläpp vid transporter.

– Vi har fått indikationer på att frågan ska bli klart belyst och att man ska ta större hänsyn till transporter, säger Anders Wijkman till NA.

Han anser att rättsläget i dag är oklart och att olika regelverk står mot varandra.

– Det finns vissa kollisioner, säger han.

Krav på låga utsläppI sitt delbetänkande som presenterades på måndagen skriver Anders Wijkman att ett sådant förslag även har stöd i tidigare utredningar.

”I Europa 2020-strategin anges att offentlig upphandling spelar en nyckelroll för att bl.a. stödja övergången till en resurssnål ekonomi med låga koldioxidutsläpp” .

Livscykeln ska räknas in

Anders Wijkman skriver också att en upphandling ska göras till lägsta möjliga totalkostnad, och då ska produktens hela livscykel tas med i beräkningen. Livscykelanalys, eller Life cycle assessment (LCA), är en metod för beräkna hur stor den totala miljöpåverkan är under en produkts livscykel; från råvaruutvinning, via tillverkningsprocesser och användning till avfallshanteringen, inklusive alla transporter och all energiåtgång i mellanleden.

Upphandlingsutredningen 2010 under ledning av Anders Wijkman har överlämnats sitt delbetänkande.

Mer läsning

Annons