Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hemligt material: Vilks målet för attack

Lars Vilks var måltavlan för de fyra män som greps vid konsthallen Röda Sten i Göteborg. Det visar hemligt åklagarmaterial som tidningen Metro tagit del av.

Annons

Lars Vilks, som blev allmänt känd i samband med att bland annat NA publicerade hans karikatyrbilder av profeten Muhammed som rondellhund, skulle ha närvarat vid invigningen av konsthallen den 11 september. Han dök dock inte upp.

Nu visar nya hemliga uppgifter som tidningen Metro kommit över att Vilks skulle mördas med en fickkniv. De tre männen i 25-årsåldern som sitter häktade ska ha inhandlat en kniv - två av dem ska också ha samtalat om kniven vid avlyssnade samtal.

Programblad

Ytterligare ett bevis som är besvärande för de misstänkta männen är det programblad för invigningen som påträffats vid husrannsakan i en männens bostäder. På bladet finns enligt tidningen Metro anteckningar.

Natten mellan den 10 och 11 september utrymdes konsthallen Röda Sten. Det fanns rapporter om bombhot. Fyra män greps misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Tre av männen häktades, nu misstänkta för förberedelse till mord. Åklagaren har under tiden sedan gripandet varit mycket förtegen om bakgrunden till gripandena och misstankarna.

Lars Vilks har själv inte tagit del av informationen.

- Jag hörde om de uppgifterna på tv nu på morgonen. Jag själv har inte fått dem, men det som kommer till mig från polisen kommer alltid väldigt sent, säger Lars Vilks till TT.

Mer läsning

Annons