Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hus för ungdomari Markbackens centrum

Arbetet med att bygga om den gamla centrumanläggningen i Markbacken till ett nytt allaktivitetshus för ungdomar är
i full gång. Redan i slutet av februari ska den nya musikdelen var klar att tas i bruk.

Annons
Stort och nytt. Dessa båda skisser visar ungefär hur Tegelbruket i kornsningen Örnsköldsgatan-Lertagsgatan kommer att se ut invändigt och utanpå. Exakt hur det kommer att utformas är inte klart men huset kommer att fyllas med musikstudios, gym, bollarhallar, kafé och en scen för dans och teater.

Utanpå märks det inte så mycket men inuti den gamla livsmedelsaffären i Markbacken pågår arbetet för fullt.

– Här ska det bli 16 replokaler, säger Thomas Rasmusson, projektledare för att etablera det nya allaktivitetshuset, och visar på den nya musikdelen som snabbt växer fram.

Redan i februari–mars är det tänkt att musikintresserade ungdomar ska kunna börja spela och repa i lokalerna. Under tiden kommer arbetet att fortsätta med de övriga delarna. Helt klart blir det först i januari 2012.

– Och här borta blir det en stor innegård med kafé och en multihall för dans och teater.

Thomas pekar och visar i byggdammet.

– Och där ska vi ha ett gym och så kommer boxningsklubben att få större lokaler bredvid biblioteket och föreningsgården. Han tillägger:

– Man måste förstå att det blir en förändring, det kommer att strömma folk hit från hela staden.

Biblioteket och föreningsgården som i dag är kommunala verksamheter kommer om drygt ett år att drivas av föreningen Tegelbruket på entreprenad.

Hur ska det fungera?– Vi tänker att det kommer att växa fram ihop med Örebro kommun och den personal som finns här i dag.

Får alla jobba kvar?– Personalen som är anställd av kommunen ska anställas av Tegelbruket, men exakt hur det ska gå till kan jag inte svara på i dag, säger Thomas Rasmusson och fortsätter:

– Men de inriktningar och beslut som finns ska vi hålla oss till. Servicen kommer inte att förändras.

Både biblioteket och fritidsgården kommer att hålla öppet som vanligt trots att man bygger om lokalerna. Eventuellt kommer man bli tvungen att flytta verksamheten en tid någon annanstans men stängt ska det inte vara.

Tegelbruket, som det nya allaktivitetshuset troligtvis kommer att heta, blir en ganska stor arbetsplats. 15 personer räknar man med kommer att jobba för föreningen Tegelbruket, och även KFUM och Sensus ska ha ett tiotal anställda på plats.

– Dessutom kommer alla verksamheter ha vuxna ledare precis som alltid. Det kommer inte att springa omkring en massa ungdomar här som ingen ser till. Vi kommer också ha någon form av daglig verksamhet i huset. Kanske kan skolorna använda sig av bollhallarna på dagtid, för idrottsprofilerna kan det bli ett bra tillskott.

Men det finns också de som drabbas av den stora förändringen i Markbackens cent-

rum. I 16 år har Gabriel Durmaz haft pizzeria och restaurang i byggnaden men i mars går kontraktet ut och var han ska ta vägen sedan är inte klart.

– Jag förhandlar nu med Öbo om att hitta en ny lokal, helst vill jag vara kvar här i Markbacken, men jag har inte fått något besked. De säger att det inte finns något, berättar han.

Någon pizzeria med alkoholrättigheter vill man inte ha i allaktivitetshuset och om Gabriel Durmaz skulle få ha en restaurang i närheten vill Öbo inte att han ska ha vare sig alkoholförsäljning eller spelmaskiner i lokalen.

– Men det blir svårt annars, att klara försörjningen, säger Gabriel.

Är du orolig för hur det ska gå?– Ja, mycket. Jag har haft svårt att sova sedan kontraktet sades upp i somras. Det är ju det här jag lever på, jag och min personal. Det är ju vårt levebröd.

Även Tony Karlsson, som är en av delägarna i Markbackens tobak och spel, har funderingar hur det ska gå när tre stora hallar byggs på parkeringsplatsen framför hans butik.

– Vi måste ju ha parkeringsplatser så våra leveranser kan komma hit. Öbo har en del att tänka på hur det här ska fungera.

Han fortsätter:

– Visst är det positivt att det händer något och att centrumlokalerna inte bara står tomma men man måste lösa parkeringsproblemen.

På gång. Thomas Rasmusson är projektledare och ska se till att det nya allaktivitetshuset Tegelbruket fylls med verksamhet. Här står han i en av de nästan färdiga replokalerna.

Aktivitetshuset

Allaktivitetshuset i Markbacken ska vara helt färdigt i januari 2012 men vissa delar öppnar redan nästa år.

Det är KFUM Örebro och studieförbundet Sensus som ska driva verksamheten.

En förening, Tegelbruket, har bildats för att se till att huset fylls med olika aktiviteter.

Att bygga om den gamla centrumanläggningen till ett nytt aktivitetshus med tre idrottshallar kostar 130 miljoner.

Satsningen innebär också en årlig kostnad på 12 miljoner varav Örebro kommun svarar för 6,4 miljoner.

Mer läsning

Annons