Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hus och personal - inte en enda brukare

I tio månader har vårdboendet Rynningeviken stått tomt. Och så lär det fortsätta. Ett avtal med kommunen är långt borta.

Annons

Attendo Rynningevikens stora vita hus på Rynningeåsen är färdigt att användas. I foajén spelar ett band upp fågelkvitter, rummen är stora och ljus, samlingssalar och rum är möblerade, köken fullt utrustade. Där finns en spaavdelning med ett stort specialanpassat badkar, en trädgård med ett växthus och ett utegym för de gamla. Det luktar nytt och oanvänt. Allt känns lite lyxigt men också väldigt märkligt. För sedan det öppnade står det helt tomt.

Ingen bor i huset. Samtidigt finns där personal – verksamhetschef, sjuksköterska, arbetsterapeut och undersköterskor. Alla är inte där samtidigt men tre personer jobbar när vi hälsar på. Daniel Johansson och Emma Qvist håller på och bakar. De ska fylla på förrådet med kanelbullar.

På måndagar och onsdagar ordnar Attendo något som kallas Träffpunkt. Då kan den som vill komma och hälsa på, fika och titta på vårdboendet. Och det är många som är nyfikna. Mellan 20 och 25 personer brukar dyka upp.

– Vi vill ju visa huset, säger verksamhetschef Marie Björklund. Samtidigt är det ett sätt att hålla personalgruppen motiverad. Det går inte att gå här och skruva Ikeamöbler hela dagarna. Vi saknar ju brukarna.

Hon håller med om att det är en speciell situation de jobbar under. Att vänta i ett boende som står färdigt men oanvänt borde vara påfrestande men både hon och de andra påpekar att det går bra.

– Vi har ju varandra och tycker det här är kul, säger Daniel.

De har alla jobbat på Rynningeviken sedan i somras, I augusti var det tänkt att öppna men något vårdavtal tecknades aldrig med kommunen. I augusti briserade samtidigt problemen på Elgströmska huset, Attendos demensboende i Mellringe. Att då, i det skedet, försöka sälja in Rynningeviken var omöjligt. Problemen på Elgströmska överskuggade allt annat.

– Jag förstår att Elgströmska kopplas samman med oss men samtidigt är inte Attendo bara Elgströmska. Attendo har funnits i 30 år och driver boenden i toppklass, säger Marie.

Men det måste kosta för Attendo att ha er här i ett tomt hus, utan vårdavtal. Hur länge kan det pågå?

– Vi vet vad det kostar men just nu finns det inget snack om att vi ska avsluta det här. Frågan är hur vi ska bygga upp ett förtroende hos kommunen igen? Vad ska vi göra för att de ska lita på oss?

Marie Björklund ställer frågorna ut i luften. Att Rynningeviken skulle kunna användas till något annat finns inte heller med i bilden, inte heller att lägga ner.

– Vårt mål är att få i gång ett vård- och omsorgsboende. Vi håller på tills vi får ett avtal, säger hon.

Plats för 54 boende

Attendo Rynningeviken ligger på norr i Örebro. Det är byggt för 54 vårdplatser, med en blandning av demensboende och korttidsplatser.

Attendo byggde fastigheten, som är 3 369 kvadratmeter stor, för 85 miljoner men sålde det sedan vidare till SPP fastigheter för 100 miljoner kronor. Nu hyr Attendo huset av fastighetsbolaget. Kontraktet löper på 15 år.

Huset har stått färdigt sedan i augusti 2013. Fortfarande har man inte tecknat något avtal med kommunen och kan därför inte ta emot några brukare. Några planer på att driva Rynningeviken som ett helt privat boende där varje brukare betalar hela kostnaden själv finns inte.

Någon tidsram för hur länge boendet kan stå tomt finns inte i dag, enligt Attendo.

Attendo drev tidigare även demensboendet Elgströmska huset i Mellringe i Örebro. Men efter det uppdagats olika problem på boendet bröt kommunen avtalet och tog över verksamheten den 1 december.

Mer läsning

Annons