Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt liv i hela Vivallas förening

Medlemmarna var få och gamla föreningen höll på att dö ut. Men nu har hembygdsföreningen i Vivalla fått nyt t liv.

Annons
På gång. Vivalla hembygdsförening har fått nytt liv och återtar sitt gamla namn. Några av de nya krafterna bakom föreningen är Ayescha Öztürk, Ansam Al-Hassan och (sittande) Najim Al-Ganas.

De senaste månaderna har föreningen fått 60 nya medlemmar och man startar om med en ny styrelse.

– Det var svårt att få ihop en styrelse, många var gamla och flera hade krämpor. Det var inte så lätt, berättar Carl-Erik Kilsberger som var ordförande i Mikaels hembygdsförening, som snart byter namn till Vivalla hembygdsförening, fram till januari förra året.

– Vi hade möten och föreläsningar och besökte olika platser. Tanken var att hålla i gång någon slags gemenskap mellan människor som bor i området men det var svårt att få med nya. Vi hade svårt att nå ut till invandrarna i Vivalla, de visste nog inte om att vi fanns.

Carl-Erik berättar om en svag ekonomi, få medlemmar och en ganska uppgiven stämning – men så vände det. Hembygdsföreningen besökte Områdesgruppens möte i Vivalla. Några personer fick upp ögonen för att hembygdsföreningen fanns och nappade på idén att driva den vidare. Under hösten har de träffats ett par gånger, i februari är det årsmöte och en helt ny styrelse är på gång att ta över. För Carl-Erik är det här något han väntat och hoppats på.

– Det är bra att vi får nya och det kan också ge en lite annan inriktning på verksamheten och fler och större intresseområden, säger han.

Stadsliv träffar tre från den nya styrelsen. Det är Ayescha Öztürk, Najim Al-Ganas och Ansam Al-Hassan. I en lokal i anslutning till biblioteket i centrum har de gjort en liten utställning där akvareller och fotografier från området visas. Utställningen finns kvar januari ut.

@NA Fråga:Varför vill ni dra i gång hembygdsföreningen?

– Det finns 70 olika föreningar här i Vivalla, säger Najim och fortsätter:

– Många är etniska, det finns libanesiska, irakiska, somaliska ... och det är bra med sådana föreningar men det behövs också en förening där alla kan samlas, där alla känner sig välkomna. Vi ville helt enkelt ha en heltäckande förening med olika nationaliteter.

De berättar att i styrelsen kommer det att sitta folk med svensk, turkisk, somalisk, eritreansk och irakisk bakgrund.

@NA Fråga:Varför byter ni namn på föreningen?

– Vi byter inte namn utan tar tillbaka ursprungsnamnet, Vivalla hembygdsförening hette så från början. Det utesluter inte folk från andra områden som Baronbackarna och Lundy. Alla får vara med. Vi har faktiskt en medlem som bor i Stockholm, säger Ayescha.

@NA Fråga:Hembygdsföreningarna kan ju ha en ganska tråkig klang, att det mest handlar om gamla fornlämningar?

– Nej, skrattar Ayescha. Det finns så mycket mer att göra än att bara titta på fornlämningar. Vi ska försöka attrahera alla människor.

@NA Fråga:Vad ska ni ha för aktiviteter?

– Vi kan ha fester, och läxhjälp, säger Ansam.

– Och göra studieresor, fortsätter Ayescha

– Och ha studiecirklar, fyller Najim i.

Mer läsning

Annons