Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt minnesmärkepå Våghustorget

Ett minnesmärke för Anna Lindh avtäcktes på Våghustorget på lördagen vid en stämningsfull ceremoni med något hundratal deltagare. Mona Sahlin var en av talarna.

Annons

Konstnären Ann Sidén har utformat minnesmärket, en mässingsplatta med en dikt av Helga Henschen, Tala du som ännu har läppar. Och på plattan syns Anna Lindhs skoavtryck, som om hon hade stått på just denna plats i hörnet av Våghustorget och talat till örebroarna.

Det var också meningen. Jonas Karlsson berättade i sitt minnestal att Anna Lundh skulle ha besökt Örebro just det dagen hon avled efter överfallet på NK, den 11 september 2003. Det var slutspurt under EMU-valet, där Anna Lindh var mycket aktiv.

Stor Örebrovän

– Anna Lindh var en stor Örebrovän, säger han. Hon var engagerad i miljöfrågorna och där har Örebro alltid varit framstående. Jag var runt med henne i Rynningeviken och på andra ställen där vi hade något nytt att visa, säger Jonas Karlsson. Hon var alltid så intresserad.

Sten Tolgfors beskrev Anna Lindh som en varm, glad och tydligt politiker som brann för sitt uppdrag.

– Vi var många som såg Anna Lindh som Socialdemokraternas framtid, sa han

Mona Sahlin hade en alldeles särskild vänskap med Anna Lindh.

Tonåringar på Utöya

– Jag minns tre tonåringar som för 35 år sedan satt på en strand och lovade varandra vänskap för livet. De tre ungdomarna var Anna Lindh, Jens Stoltenberg och jag. Och platsen var Utöya i Norge.

– Det känns så märkligt. Vi blev vänner för livet men ingen kunde ana att Anna Lindhs liv skulle bli så kort.

Köpte bröd

– Jag saknar Anna otroligt mycket, hennes dagliga SMS, hennes böcker hon kom hem med från sina resor, och brödet. Hon hade för vana att köpa med sig bröd från de platser hon besökte. Hon tyckte sig förstå ett folk bättre genom att äta av deras bröd, sån var Anna Lindh.

Minnesmärket i Örebro är ett i en lång rad av hyllningar till Anna Lindhs politiska gärning och kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Mona Sahlin berättade att hon under en resa i Kurdistan besökt ”Anna Lindhs skola”. På Västbanken finns ”Anna Lindhs hus” för utsatta kvinnor. I Kosovo ska en gata få hennes namn.

Mer läsning

Annons