Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt prov – och dubbelt så nervös

Varför skulle Stavros göra något sådant? Både pedagoger och elever på Mikaelskolan backar upp sin superpedagog. De kan inte tro att han fuskat genom att läcka ut uppgifter.

Annons
Liza Karlsson säger att hon klarade sig bra på första nationella provet i matematik – för att vara hon. Nu är hon orolig för att misslyckas på det nya provet.

Torsdag morgon och eleverna i nian ska skriva om det nationella provet i matematik. Förstämning råder i korridoren utanför klassrummen där proven ska äga rum. Ingen NA pratar med vill tro att Stavros Louca fuskat.

– Men det handlar om mycket allvarliga anklagelser och därför har jag tagit beslutet om att eleverna får göra ett nytt prov. Det är för deras skull, så att ingen ska kunna komma och antyda något senare, säger rektorn Elisabeth Brynje Starfelt.

David Budak går i 9A och är en av dem som var med när Stavros Louca övade uppgifter med eleverna inför nationella provet. David säger att visst fanns det likheter mellan övningsuppgifterna och de uppgifter som kom på själva provet.

– Det var en hel del som kom med, säger han och fortsätter:

– Först var det en skön känsla, men samtidigt har jag funderat på om resultatet jag fick var välförtjänt.

David vill inte tro att hans lärare fuskat. Han känner stort förtroende för Stavros Louca och de andra superpedagogerna han fått undervisning av.

– Jag har lärt mig att respektera lärarna och att tänka långsiktigt. Det handlar om att ta ansvar, förut skyllde jag på att lärarna och skolan var dåliga. Nu vet jag att det är jag som måste ta ansvar för mig själv.

David säger att han var bråkig förut.

– Jag har alltid haft svårt att ta kritik. Stavros och de andra har lärt mig att lyssna och att ta ett steg tillbaka.

Klasskamraten Liza Karlsson sitter och samlar sig i korridoren innan hon går in för att göra om det nationella provet.

– Det är jobbigt. Man blir nervös en gång till fast dubbelt så mycket, förklarar Liza.

Själv var Liza sjuk den dagen Stavros Louca gjorde den sista övningen inför provet med klassen.

– Nu måste alla skriva om. Det känns orättvist. Jag tycker att bara de som var med på Stavros genomgång skulle behöva göra om, säger Liza.

Klasskamraterna Azem Segaca och Beckir Catic samlar sig inför provet.
David Budak läser på minuterna innan provet ska börja.

Mer läsning

Annons