Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rättscentrum kange 100 nya byggjobb

Nu är det klart. I går fattade regeringen beslut om att Örebro ska få ett nytt rättscentrum, något som också kan ge omkring 100 byggjobb under den beräknade byggtiden på omkring två år. Det är ett bra tillskott till arbetsmarknaden då det är ganska ont om byggjobb i länet.

Annons

Det nya rättscentret kommer att byggas väster om polishuset där det tidigare låg en busstation. Den nya byggnaden ska inrymma tingsrätten i Örebro, kriminalvården, åklagare och polis och blir sju våningar hög med en sammanlagd yta på totalt 18 000 kvadratmeter. Det nya centrat blir det första i sitt slag i landet där alla de fyra så kallade rättsvårdande myndigheterna kommer att vara samlade i en och samma byggnad.

Den nya byggnaden kommer att bestå av två huskroppar ovanpå en gemensam entrévåning. Dels en L-formad huskropp med hörnet ut mot Östra Bangatan och Östra Nobelgatan. Dels en kubformad huskropp med entré från Järnvägsgatan, där tingsrättens förhandlingssalar och merparten av domstolens övriga lokaler placeras.

Åklagarkammaren med sina 35 medarbetare får en ny skräddarsydd arbetsplats omfattande cirka 1 100 kvadratmeter i den L-formade huskroppen.

Säkrare transporterRegeringen menar i sitt beslut att i dag så transporteras åtalade mellan häkteslokalerna i polishuset och upp till tingsrättens lokaler på Drottninggatan – transporter som ibland sker utan poliseskort trots att det kan röra sig om mycket allvarliga brott. Att förlägga domstolen vid polisen och häktet skulle avsevärt höja säkerheten. Att slippa transportera de åtalade långa sträckor skulle också minska både tidsåtgången och kostnaderna.

Det faktum att Örebro har hand om handläggningen av nåde-ärenden är ytterligare ett starkt skäl att förbättra säkerheten, menar regeringen, då alltmer grova kriminella får sin sak prövad i tingsrätten. Risken för fritagnings- och rymningsförsök har ökat i och med detta. En ny tingsrätt placerad i direkt närhet av polishuset undanröjer bättre dessa hot.

– Ett samlat rättscentrum gagnar de som bor och verkar i Örebro genom ökad effektivitet i form av kortare och enklare kommunikation, ökad säkerhet vid förflyttning av misstänkta, samnyttjande av viss verksamhet och ökad kostnadseffektivitet. För polisen innebär det också en efterlängtad tillgång till ökad lokalyta, säger Kalle Wallin, länspolismästare i Örebro.

Byggherre blir fastighetsbolaget Norrporten, som kommer att lämna ut själva byggandet till Skanska. Företaget kommer sedan att äga och förvalta fastigheten som hyrs ut till myndigheterna.

Inflyttning 2012Spaden sätts i backen under hösten och den planerade inflyttningen beräknas ske någon gång under hösten 2012, eller möjligtvis våren 2013.

– Det här är roligt både för oss och Örebro, säger Olle Wärvik, marknadsområdeschef för Norrporten.

– Vi har hållit på att planera det här i fyra år i nära samarbete med myndigheterna. Så det är kul att beslutet nu är fattat.

Mer läsning

Annons