Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Oacceptabelt attde har aktivitetsstöd"

Ett nytt system ska ersätta de ungas förtidspension, aktivitetsersättningen, föreslår Johan Pehrson och Folkpartiet. De som har arbetsförmåga ska över till arbetsförmedlingen.

Annons

FP jämför med vad som gäller äldre: Det ska vara svårt att få förtidspension.

90 procent av de förtidspensionerade kan klara någon aktivitet, tror Johan Pehrson (FP) enligt Svenska Dagbladet (SvD). Han säger att mindre än hälften av dem med aktivitetsersättning deltar i en verksamhet, något han anser är oacceptabelt.

– Ungdomar med exempelvis en diagnos som asperger har en hög arbetskapacitet efter sin egen arbetsförmåga. Med rätt stöd är det oacceptabelt att de har aktivitetsstöd och inte är en del av arbetsmarknaden, säger Johan Pehrson till NA.

– Samhall är en sådan plats som skulle kunna utvidgas för att få fram fler anpassade arbetsplatser till de här personerna, fortsätter han.

Basskydd ska omprövasDe som är arbetsoförmögna för överskådlig framtid ska in i sjukersättningen, anser FP. De som har nedsatt arbetsförmåga under kortare tid kan få ett basskydd som omprövas minst två gånger om året.

Pehrson hoppas att förslagen går igenom i förhandlingarna om nästa års budget.

Antalet med aktivitetsersättning har vuxit till 26500 sedan dagens system infördes 2003. Även moderater har uppmärksammat detta. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har kallat det för en politisk katastrof.

Förslaget väcker oroOrganisationen Handikappförbunden befarar att en del unga kan helt förlora ersättning. Organisationens intressepolitiske chef Mikael Klein säger att det är bra med fokus på aktivitetsersättningen. Men han befarar att den stängs av ”på samma sätt” som sjukersättningen, ”där många hamnar mellan stolarna och blir av med sin försörjning”.

Mer läsning

Annons