Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo bygger i alla Örebros stadsdelar

Örebro är nu inne i den största bygg-boomen sedan bomässan 1992. Och Öbo kan nu visa byggprojekt centralt och i alla stadsdelar.

Annons
Här finns Öbo. De röda markeringarna visar Öbo:s fastighetsbestånd. De nu aktuella projekten finns i Södra Lindhult, lågenergihus på Ladugårdängen, seniorboende i Lillåstrand och Vasaskolan, fler bostäder på Eyrafältet, studentlägenheter vid Rudbecksskolan och olika hustyper på Rynningeåsen. BILD: Öbo

– Vi planerar att bygga 2 000 hyreslägenheter de närmaste åren och 270 är redan under produktion, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén som tar emot pressen i kvarteret Pärllöken med utsikt över fotbollsplanerna på Ladugårdsängen.

Den största förändringen av stadsbilden är utan tvekan den pågående sammanbyggnaden av Ladugårdsängen och Sörbyängen och det är lätt att helt tappa orienteringen när man kryssar fram med bil mellan de nya stadsdelarna.

Och Öbo är ett starkt kommunalt bolag, där den politiska ledningen drar åt samma håll. Nettoökningen väntas bli med 2 000 personer bara det här året.

Ulf Rohlén visar nya broschyrer med rubriker som ”skryt upp dig” och ”byt och skryt” vilket särskilt anspelar på de lågenergihus han stolt visar upp i kvarteret Pärllöken.

– Vi har satsat över 4 miljoner kronor i utvecklingspengar på Pärllöken och de kommer att förbruka 80 procent mindre i energikostnader än rekommenderat, säger han.

Noga med material

De klimatsmarta lösningarna innebär att man varit noga med material och tätningar, använder berg- och golvvärme, solfångare och hissar som ”sover” när de inte används.

– Det vore ju kul om vi också fick hyresgäster hit som intresserar sig för miljön, säger produktutvecklare Jan Dahlkvist.

– Vi har redan provtryckt huset och det gör bara av med 23 kilowattimmar per kvadratmeter och år, vilket ska jämföras med normen som är 110, förklarar han.

De här experimenthusen har redan skapat stort intresse i övriga landet och många studiebesök är redan inbokade.

Mer läsning

Annons