Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo gav nyckel till fel person – arvet försvann

Penningkuvertet var tomt och kristallkronan borta. Anders morsarv gick upp i rök när ett misstag av Örebrobostäder kan ha banat väg för en fräck dödsboplundring.

Annons
Arvet efter mamma borta. Anders anser att Öbo har ett ansvar för att moderns ägodelar försvunnit. Genom misstaget att lämna ut nyckeln till fel person har Öbo banat väg för stölden, menar Anders. Öbo medger att man gjort fel men förnekar ansvar för stölden.

Örebropolisen har fått ett ovanligt ärende på sitt bord sedan Anders lagt pussel om hur det gick till när mammans värdefullaste tillgångar försvann. Han har anmält en nära släkting för stöld och bedrägeri och förundersökning har inletts.

Mamman avled på USÖ en lördagsnatt för drygt två år sedan. Anders fick beskedet via en bekant bara några minuter senare. Han ringde genast sjukhuset för att få bekräftelse och för att hämta sin mors ägodelar och fick då veta att en syster till mamman tagit hand om hennes saker, bland annat en handväska, som Anders insåg innehöll lägenhetsnyckeln.

– Jag visste direkt vad som skulle hända efter en tidigare dödsbohistoria där systern agerat, så jag skyndade mig till mammas lägenhet för att hindra systern att ta sig in.

Det var mitt i natten. Själv hade Anders ingen nyckel till lägenheten, mamman och han hade brutit kontakten flera år tidigare. Men det var bara han och en systerson som hade laglig rätt att gå in i lägenheten efter mammans död, de var de enda dödsbodelägarna.

Han petade in en nubb i låset som därmed plomberades.

Det är oklart om systern försökte ta sig in i lägenheten redan under söndagen. Men på måndagen begärde hon hos Öbos bovärd i området att låset skulle bytas ut. Så skedde, systern fick den nya nyckeln och gick in i lägenheten.

Vad som där hände vet ingen med säkerhet. Men klart är att Öbo gjorde ett fatalt misstag när man lät systern beordra låsbyte och gav henne nyckeln. Den får bara ges till dödsbodelägare.

När Anders kontaktade bovärden för att få en nyckel till lägenheten fick han veta att låset bytts ut och nyckeln givits till mostern. Den återkallades och först då fick Anders nyckeln och kunde komma in i lägenheten tillsammans med sin svåger, den andra dödsbodelägarens ombud.

Han tog fotografier av hela lägenheten, vilket skulle få betydelse senare.

Anders anser att Öbo har ett ansvar för att moderns ägodelar försvunnit. Genom misstaget att lämna ut nyckeln till fel person har Öbo banat väg för stölden, menar Anders. Han begärde skadestånd.

Öbo medger att man gjort fel men förnekar ansvar för stölden. Öbo har genom sin bovärd påstått att lägenheten var städad och tömning redan påbörjad när låset byttes ut. Det skulle styrka att systern haft tillträde till lägenheten redan före låsbytet.

Men fotografierna som Anders tog visar inga spår av vare sig städning eller tömning. Allt verkar ha lämnats i hast när modern fördes till sjukhus.

Öbo har påstått att systern redan tidigare hade tillträde till lägenheten, att hon kvitterat ut en nyckel, att det fanns en fullmakt från Anders mor att systern skulle ha en nyckel. Men inget av detta har Öbo kunnat dokumentera. Allt bygger på bovärdens uppgifter.

En annan syster säger till NA:

– Det är uteslutet att hon (Anders mamma) skulle släppa ifrån sig en nyckel. Jag hade ingen nyckel så länge jag skötte hennes ekonomi. Hon var mycket bestämd med det.

– Jag stöder Anders till 100 procent i den här historien. Det har gått till som han säger.

Denna syster vet att Anders mamma hade mycket kontanter hemma. Hon hade en skaplig pension, som hon alltid tog ut i kontanter och förvarades i kuvert i bostaden. På kuverten bokfördes noggrant alla insättningar och uttag. Flera tusen kronor plussades på varje månad, år efter år.

När Anders och hans svåger väl kom in i lägenheten hittade svågern två kuvert, som enligt ”bokföringen” borde ha innehållit runt 134 000 kronor. De var tomma.

Till bilden hör också en misstänkt testamentsförfalskning. Den polisanmälda mostern har lämnat in ett testamente där Anders mor testamenterar alla tillgångar till henne. Testamentet är inte korrekt bevittnat och därmed ogiltigt, och dessutom falskt, menar Anders.

Mostern tog också kommandot över hela begravningsakten och berättade sedan för Anders att ”allt var ordnat”. Hon hade i hemlighet kontaktat en begravningsbyrå där hon lämnat in testamentet inför bouppteckningen.

– Jag fick ringa runt till en massa begravningsbyråer för att hitta den hon besökt. Då fick jag också veta att hon beställt en dödsannons där jag inte fanns med.

Fotnot: Anders heter i verkligheten något annat. Relaterade artiklar: Polisanmälda systern: "Jag visste inte vad som gällde" Öbos vd: "På en punkt har vi gjort fel"

STOCKHOLM 20100902  Dörrlås, en nyckel sätts in i ett lås  Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060

Mer läsning

Annons