Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo tömde förrådet på Emmas ägodelar

När Emma kom hem från ett utbytesår i Brasilien var hennes lägenhetsförråd tomt. Öbo hade slängt hela hennes bohag.

Annons
Rensat. Emmas källarförråd var tömt på ägodelar till ett uppskattat värde av över 100 000 kronor, bland annat en fiol hon ärvt av sin morfars far.

På golvet i källaren ligger två tomma förpackningar med fiolsträngar. Det är allt som finns kvar av Emma Hedlunds hela bohag.

För ett år sedan åkte hon till Brasilien för att studera ett år. Hon pluggar till fiollärare på musikhögskolan och Örebro universitet har ett utbyte med musikhögskolor i Brasilien. Men innan Emma åkte såg hon till att ha ett kontrakt med Örebrobostäder (Öbo) om att få hyra ut sin studentlägenhet i andra hand.

Den 8 augusti i år kom Emma tillbaka till Sverige. I några veckor umgicks hon med sina föräldrar innan det var dags att återgå till studierna i Örebro. Emma hade också fixat ett lägenhetsbyte. Hon skulle bara flytta sina saker från Studentgatan till den nya lägenheten i Brickebacken innan skolan började igen för terminen.

– Men när jag kom ner i förrådet såg jag att det var tomt.

I förrådet hade hon förvarat hela sitt bohag: en fiol hon ärvt från sin morfars far, en gitarr och en mandolin. Fina kökssaker och en hel Gustavsbergsservis, prylar som hon samlat på sig sedan hon tog studenten. Fotografier, jobb- och studieintyg, skolarbeten och teckningar. Arvegods, unika tyger, kläder och smycken. Konst- och designprylar. Emma uppskattar värdet till mer än 100 000 kronor.

– Allt jag sparat under alla år var borta. Det kändes hopplöst, helt tomt. Jag tänkte att det kan inte vara sant. Snart ringer någon och säger att det inte har hänt. Men det hade det.

Hon ringde Öbo . De svarade henne att de lagt en lapp i allas postfack i huset om att de ville få ordning i förrådet. Alla som ville ha kvar sina förråd skulle sätta upp en lapp i förrådet med namn och mejladress senast den 30 mars – annars skulle förråden tömmas. Därefter skulle förråden inte längre ingå i hyran. Den som ville ha förråd skulle få betala extra.

Men Emma som var i Brasilien hade inte nåtts av informationen. All post som var adresserad till henne gick till hennes pappa som kollade den. Men dit kom ingen lapp.

– De som hyrde mitt rum hade inte sett lappen. Det är ganska lätt att en sådan lapp hamnar mellan två reklamblad och försvinner i pappersinsamlingen, säger Emma.

Hon tycker att Öbo, som visste att hon hyrde ut lägenheten i andra hand, kunde ha bemödat sig att kontakta henne via telefon eller mejl. De hade också enkelt kunnat hitta hennes kontaktuppgifter bland prylarna i förrådet. I stället valde de att slänga alla Emmas saker.

– Det är ingen tjuv som har tagit sakerna. Det är ett företag. Jag har förlorat all min tillit till det här företaget. De sa inte ens att de vara ledsna över vad som hade hänt när jag ringde.

Mer läsning

Annons