Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo vill rekordhöja hyrorna till nästa år

Det kommunala bostadsbolaget Öbo vill höja hyrorna med i genomsnitt 4,8 procent från och med den 1 januari nästa år. Men hyresgästföreningen hävdar att Öbo i själva verket begär att hyrorna ska höjas med 5,06 procent.

Annons
Vissa Öbo-lägenheter kommer att få en högre höjning och andra en lägre.

– Ja, i förslaget från Öbo ligger också att de vill ta bort en subvention som funnits på stadsnät, det vill säga internetuppkopplingarna till lägenheterna, säger hyresgästföreningens förhandlingsledare Le Roy Wentzel. Den kostnaden kommer ju också att drabba hyresgästerna.

– Det är ett orimligt

högt krav. Jag vet inte när Öbo begärde så här höga hyreshöjningar, det måste vara minst 15 år sedan.

– Inflationen är låg, liksom räntorna. Och alla, till och med regeringen, talar om att vi går mot sämre tider och att vi måste visa återhållsamhet. Då känns sådana här hyreskrav orimliga,

Den nya hyreslagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att de kommunala bostadsbolagen ska drivas på affärsmässiga grunder. Det kommer att göra att hyrorna i framtiden kommer att differentieras, hyressättningen ska bättre återspegla hyresgästernas värderingar i boendet och skilja mellan olika områden.

Det innebär att Öbo nu yrkar på en höjning där vissa lägenheter kommer att få en högre höjning och andra en lägre. De här differentieringarna har tagits fram i samarbete mellan Öbo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

En viktig del i den nya lagstiftningen innebär också att självkostnadsprincipen inte längre gäller. Det har fått till följd att avkastningskravet för Öbo har ökat till 40 miljoner för 2012, vilket är 20 miljoner kronor mer jämfört med 2011.

De kostnadsökningar Öbo ser framöver gäller främst underhållet, fastighetsbolaget står inför stora underhållsprojekt i bland annat Varberga och Vivalla. Öbo vill också öka takten för badrumsrenoveringar för att undvika alltför höga framtida kostnader för vattenskador.

Hyresförhandlingarna mellan ÖBO och Hyresgästföreningen drar igång den 30 november.

Mer läsning

Annons