Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbos Vivallaplaner upprör

Öbos planer att bygga om och förnya i Vivalla har rört om känslorna. I torsdags kväll hölls ett möte mellan de boende och Hyresgästföreningen.

Annons

– Det finns en enorm oro, det framkom väldigt starkt på mötet, säger Ewa Haag, ordförande för Hyresgästföreningen i Örebro.

Öbo vill under flera år framöver satsa mycket pengar i att förnya området som byggdes för cirka 40 år sedan. Det kan även bli tal om rivning av vissa hus för att ge plats åt nya. Kvarteret kring Visgatan blir först ut i förnyelsearbetet som fått namnet ”Mitt gröna kvarter”.

Rädda för hög hyra

– Det människor framför allt är rädda för är att hyran ska bli så dyr så man inte har råd att bo kvar, säger Ewa Haag. Många lever verkligen på marginalen, de har en hyra på runt 4 000 kronor, och man klarar inte mycket mer.

Samtidigt poängterar Ewa Haag att många hyresgäster är på det klara med att området behöver rustas upp.

– I början tyckte man: det behöver inte göras något åt våra hus, men nu verkar de flesta inse att miljonprogrammet måste rustas, det ska bytas stammar och så vidare.

Det är framförallt förslaget att bygga en del nya hus som upprört.

– Då blir det ju nyproduktionshyror, vilket blir svårt för många att klara av.

Känsliga

Frågorna på mötet var av känslig karaktär, berättar Ewa Haag.

– Folk sa: ”måste vi flytta, är det kört nu, vem ska se till att vi får en lägenhet”.

Men enligt Öbo har information redan skett och det finns arbetsgrupper där de boende deltar i planerandet.

– Jo det är sant, men information är inte helt lätt. Samtidigt är ju det här ett projekt där ingen sett det slutliga förslaget.

Ett sjuttiotal personer besökte mötet som hölls i den lokala föreningens lokal. En somalisk tolk fanns även med. Förslagen från arkitekterna studerades, besökarna gav sina synpunkter på skisserna, och nu ska detta sammanställas. En arbetsgrupp har bildats, och redan i kväll, alltså tisdag, sker ett nytt möte i lokalen på Visgatan.

Öbos planer

Det kommunala bostadsbolaget Öbo vill förändra stadsdelen Vivalla. Det är ännu inte klart hur det kommer att se ut i kvarteret kring Visgatan, som blir först ut i arbetet. I september ska Öbo presentera ett färdigt förslag och under nästa år kan det bli byggstart. Under våren har boende i området deltagit i diskussioner hur stadsdelen kommer att se ut. Några förslag är:

Mer personliga kvarter där hus och gårdar inte liknar varandra.

Få ned energiförbrukningen i husen.

Riva vissa hus och ersätta dessa med nya.

Mer läsning

Annons