Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ögonvittnet: "Det brann där förra året också"

Ett flerfamiljshus i Vivalla fattade under måndagsförmiddagen eld och det brinner fortfarande på platsen.

Annons

Uppe på taket till det tvåvåningshus i Vivalla som fattade eld jobbar ett tiotal rökdykare med att ta sig igenom taket. De har bland annat såg och yxa till sin hjälp och sliter i den tjocka vitgula röken. Stundvis kan man se eldslågor flamma upp ur taket.

- Det här är en av de större insatserna vi gör på ett år, vi har drygt 20 man på plats, berättar Brandkårens räddningschef i beredskap, Magnus Bern.

Ett stort område är avspärrat runt om huset och flera kringboende och förbipasserande står vid plastbandet för att följa händelseförloppet. På plats finns sju brandbilar, flera insatsfordon, polis och ambulans.

- Det brann i samma hus även förra året, men då tror jag att man lyckades släcka den branden på egen hand. Min frus syster och hennes familj bor i det huset. Nu är alla evakuerade och jag tänker bjuda hem dem att bo hos oss, berättar Asnawi Ali, en av Öbo:s fastighetsskötare som tillsammans med kollegan Mariana Henriksson står och tittar på det dramatiska förloppet.

De två hade just avslutat sin lunch och åkte till Lyrikgatan eftersom de den här eftermiddagen fått i uppdrag att städa en trappuppgång. Men när de kom till platsen fick de till sin stora förvåning se att det brann i huset.

- Nej , det här var obehagligt, inte trevligt alls, kommenterar Mariana Henriksson.

Enligt räddningstjänsten har det brunnit upprepade gånger på samma gata, dels 2007 då det brann i en lägenhet, dels 2009 då det brann i ett förråd.

Dagens brand är under kontroll och räddningstjänsten räknar med att vara kvar under lång tid.

- Vi har valt att låta det brinna ut eftersom det blir desto större problem för huset om vi nu dränker det i vatten. Bjälklagret mellan lägenheten och vinden består av betong och vi bedömer spridningsrisken som hanterbar, säger räddningschef Magnus Bern.

Räddningstjänsten beräknar finnas på plats hela natten och så småningom blir det en sak för polisens tekniker att gå vidare med.

Mer läsning

Annons