Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart kring misstänkt rånare

Fortfarande finns inget besked från Holland om mannen som misstänks för medhjälp till grovt rån i Örebro.

Annons

Han är häktad i sin frånvaro för delaktighet i det brutala rånet mot två äldre kvinnor på Surbrunnsgränd i Adolfsberg, i oktober förra året. En av kvinnorna avled senare på USÖ i Örebro. Den misstänkte häktades i sin utevaro i Sverige och en Europeisk arresteringsorder lämnades från Sverige till Holland. Han greps av holländsk polis men domstolen släppte honom på fri fot.

– Det var förvånande. Det normala brukar vara att ett annat lands häktningsbeslut inte ändras. Det gjorde man i det här fallet. Vår avsikt var att han skulle förbli häktad inför ett beslut om utlämning till Sverige, säger kammaråklagare Anna-Maria Larsson i Örebro.

Vill förhöraRegeln är att det inom 30 dagar ska finnas ett beslut angående utlämning. Men mycket mer än 30 dagar har passerat och polis och åklagare i Örebro har inte hört av det holländska rättsväsendet.

– Nu har jag använt de internationella samarbetsorganen för att framföra frågan om vad som kommer att hända. Vi vill ha mannen till Örebro för att hålla förhör med honom, säger åklagaren.

Vid rånet stod två män klädda i arbetsvästar utanför kvinnornas köksfönster och markerade åt dem att öppna ytterdörren. När de öppnade överfölls och misshandlades kvinnorna brutalt. De blev också bundna. Rånarna genomsökte bostaden och försvann med värdesaker.

Två män är häktade i Örebro, misstänkta för inblandning i rånet. Utredningen mot dem fortsätter.

– Det ser ut att bli ett separat åtal mot de häktade och ett senare mot den man som finns kvar i Holland.

Anna-Maria Larsson har flera gånger begärt förlängning av åtalstiden.

– Åtalet är nu planerat till den 15 juni. Då har vi troligen inte hunnit hålla förhör men den person som finns i Holland.

Mer läsning

Annons