Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olaglig insamling av svartlistad förening

Den svartlistade hjälporganisationen Humana har kommit till Örebro. Föreningens kläd-insamling finns vid flera av stans återvinningsstationer. Men Humana har inget tillstånd för sina containrar.

Annons

Humana hette tidigare Uff (U-landshjälp från folk till folk), och organisationens gula insamlingscontainrar för kläder fanns i hela landet. Men alldeles för lite av pengarna som samlades in gick till behövande, och 2002 drog Svensk insamlingskontroll in organisationens 90-konto.

– Dels hade Uff inte skött och redovisat sin ekonomi i tid, dels skulle de insamlade medlen under en lång tid framöver gå till skuldsanering, säger Agneta Landqvist, assistent på Svensk insamlingskontroll.

När Uff gick i graven bytte det alltså namn till Humana, men trots att det är tio år sedan har organisationen aldrig haft något 90-konto. Därför finns Humana med på svarta listan som sammanställs av Frivilligorganisationernas insamlingsråd.De flesta av Örebros återvinningsstationer står på kommunens mark, och det är företaget Förpacknings och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för att hämta materialet.

– Jag vet om att Humana har sina containrar i Örebro, men de saknar tillstånd och har bara ställt sig där, säger Håkan Wennersten, regionchef på FTI.

Producenter av en vara ansvarar enligt lag för att ta hand om förpackningarna när konsumenten använt dem. FTI ägs av de fyra bolagen Plastkretsen, Metallkretsen, Returkartong och Pressretur.

– Det är faktiskt bara förpackningar och tidningar som vi ska samla in. I vissa kommuner har vi samarbetsavtal med hjälporganisationer men det har vi inte i Örebro. Där har vi bara sökt bygglov för våra containrar så de andra står helt vilt, säger Håkan Wennersten.

Varför tar ni inte bort containrar som saknar tillstånd?

– Det är inte så enkelt, det vore egenmäktigt förfarande. Dessutom äger vi inte marken som de står på. Man kan fråga sig vem som är brottsoffret, möjligtvis den som känner sig lurad efter att ha lämnat kläder till en oseriös organisation.

Lena Eriksson ansvarar

för Humanas expansion i Sverige. Enligt henne har föreningen 22 anställda som jobbar på huvudkontoret eller någon av de fyra second hand-butikerna. Totalt har Humana 1 400 containrar utställda i landet.

– Det har varit ett kolossalt mediedrev, men det som sagts är över huvud taget inte sant. Jag har jobbat på ett av Humanas projekt i Angola och sett hur kläder kommer in, säger hon.

Mer läsning

Annons