Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Olämpligt med en skola där"

Trots att länsrätten givit Thoren Business School rätt att vara kvar i sina lokaler vid Järntorget fram till 2013, så tycker byggandsnämnde att det är fel och tänker överklaga beslutet.

Annons

Egentligen strider Thorens Business schools etablering i lokalerna vid Järntorget mot detaljplanen. Det är inte tänkt att det ska vara en skola i de gamla kontorslokalerna. Byggnadsnämnden gav dem ändå ett tidsbegränsat bygglov från den 29 juli 2008 till och med den 29 juli 2013.

– Vi fattade att det handlade om 150 elever när vi fattade beslutet, säger nämndens Jonas Eriksson (MP).

Det visade sig dock att det rörde sig om 150 elever per årskull och på tre år skulle de vara uppe i 450 elever. Därför fattade nämnden ett nytt beslut 2009 om att det begränsade bygglovet skulle sträcka sig till den 1 juli 2010.

– Vi tycker inte att det var okej och i strid med detaljplanen. Vi tycker att det är olämpligt med en skola där utifrån bland annat trafikmiljön och skolmiljön, säger Jonas Eriksson.

Fick inte domen i tidBeslutet överklagades hos länsrätten och skolan fick rätt att vara kvar till 2013. Det beslutet tänkte kommunen överklaga, men av någon anledning fick de inte domen i tid och var därför för sena med överklagandet. Men man ger sig inte för det.

– Vi prövar en möjlighet och anvisar en annan lag för att återvinna försutten tid för att få rätt att klaga på länsstyrelsens beslut och få det upphävt, säger Jonas Eriksson.

”Obegripligt agerande”

På Thoren Business school tycker man att kommunens agerande är obegripligt. Styrelseordföranden Lennart Rehnmark påpekar att de har verksamhet i ett tiotal kommuner och aldrig drabbats av något liknande.

– Vi förstår ingenting. Vi har varit helt ärliga i vår ansökan och angivit 150 elever år ett och 450 elever år tre, säger han.

Han menar att det brukar vara så att skolan får ett tidbegränsat bygglov och sedan ändras detaljplanen. I det här fallet tycker man att lokalerna passar utomordentligt och vill vara kvar.

– Det är vår bästa skola i Sverige. En riktig konceptskola. Vi hoppas kunna ta upp en dialog med kommunen och föra en framsynt diskussion kring de här frågorna, säger Lennart Rehnmark.

Mer läsning

Annons