Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika åsikter om Ädelgården

Vad händer på Ädelgården?– Det är ett jättekonstigt ställe, menar en anhörig samtidigt som andra har en helt annan bild.

Annons

Ädelgården är ett äldreboende i Varberga som två gånger lex Sarah-anmälts på kort tid. Första gången var i våras. Då visade det sig att gamla inte fått duscha på upp till fem veckor, flera hade ovårdade naglar och svampinfektioner och deras munhygien hade inte skötts. I augusti kom nästa anmälan. Den här gången hade hela personalstyrkan på sex personer lämnat äldreboendet obemannat på kvällen.

Men hur är då situationen på Ädelgården? NA har pratat med två anhöriga som har olika uppfattning om äldreboendet.

Farnoush Nayab hade sin mamma på Ädelgården från 2011 och fram till maj 2012. Hon har själv anmält boendet till Socialstyrelsen och menar att det då fanns en rad brister. Framför allt handlade det om personalens inställning till sitt arbete och arbetsledare som inte tog itu med problemen.

– Mamma, som är halvsidesförlamad, behöver uppsikt hela tiden, men hon stängdes in i rummet, grät mycket och ramlade ur rullstolen. Man kan ta så enkla saker som att när de satte henne i rullstolen så drog de inte ner tröjan ordenligt. Det blev en sådan kultur som gick ut på att göra så lite som möjligt. Det fanns inte heller någon chef som sa till dem.

Men Birgitta Larsson, som har sin mamma på Ädelgården sedan i januari i år, har en helt annan bild.

– Jag kan bara stå för min och min mammas upplevelse men det enda vi kan säga är att vi är nöjda, berättar hon och menar att lex Sarah-anmälningarna kom som en chock för henne.

– Till exempel när mamma bjöd sin avdelning på tårta i maj stannade personalen kvar som egentligen slutat för dagen, för att visa mamma sin uppskattning. De hade dukat och gjort extra fint, säger hon.

En längre artikel om Ädelgården finns i torsdagens NA. Inte prenumerant? Köp då en en 24-timmarsinloggning och läs tidningen digitalt, här!

Tidigare artiklar om Ädelgården:

Anmäls igen - dementa ska ha lämnats ensamma

Fackliga förhandlingar inledda: "Har det jättejobbigt"

Vilka är dina erfarenheter av Ädelgården, eller av äldreomsorgen i stort? Bra eller dåliga? Berätta genom att kommentera den här artikeln, eller ta kontakt med reportern Christina Eriksson,

Mer läsning

Annons